Επιτυχία & Αποτυχία



Επιτυχία και αποτυχία, δυο λέξεις με βαρύ φορτίο, οι οποίες μπορούν να καθορίσουν τις ζωές των ανθρώπων είτε θετικά είτε αρνητικά.

Από μικρή ηλικία καλούμαστε να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτές τις δυο λέξεις. Όταν φτάσουμε στην γ’ λυκείου έρχεται η ώρα που θα πρέπει να επιλέξουμε τον δρόμο της επιτυχίας ή της αποτυχίας. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θεωρούνται κάτι τρομακτικό για όλους μας, και για τη δημιουργία αυτού του αρνητικού συναισθήματος, έχουν μερίδιο ευθύνης τόσο η οικογένεια όσο και η κοινωνία μας.

Η πίεση της οικογένειας είναι δεδομένη κι αισθητή και προσβλέπει στην επιτυχία με στόχο τόσο την προσωπική (υλική) ευημερία του παιδιού ή των παιδιών της, όσο και την κοινωνική αποδοχή που θα έχει/έχουν.

Από την άλλη η ίδια μας η κοινωνία επιθυμεί την επιτυχία, διότι η αξία ενός ανθρώπου προσμετράται από τις επιτυχίες που θα έχει στη ζωή του, με αποτέλεσμα να γίνεται κοινωνικά αποδεκτός. Σε αντίθετη περίπτωση είναι πάντα εκεί για να του υπενθυμίσει την αποτυχία του και έτοιμη να τον κάνει να νιώσει ότι είναι δακτυλοδεικτούμενος και ο χειρότερος άνθρωπος του κόσμου.

Μετά την επιτυχία η την αποτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις, κάποιοι θα ακολουθήσουν μια ακαδημαϊκή πορεία, κάποιοι άλλοι θα ξαναπροσπαθήσουν να δώσουν εξετάσεις, άλλοι θα ακολουθήσουν τον δρόμο των ινστιτούτων εκπαιδευτικής κατάρτισης(ΙΕΚ) και άλλοι θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους στην αγορά εργασίας.

Η εύρεση εργασίας δεν είναι καθόλου εύκολη, είτε έχεις ένα ακαδημαϊκό υπόβαθρο είτε δεν έχεις. Η εύρεση μιας εργασίας με καλές οικονομικές απολαβές και ένα ωραίο εργασιακό περιβάλλον θα θεωρηθεί επιτυχία, σε αντίθετη περίπτωση η εύρεση μιας εργασίας με έναν κακό μισθό και ένα δύσκολο εργασιακό περιβάλλον θα θεωρηθεί αποτυχία για έναν άνθρωπο. Πάλι αυτές οι δυο λέξεις μπροστά του.

Πολλές φορές μπορεί να προσπαθήσουμε για κάτι, κάποιες φορές μπορεί να μην τα καταφέρουμε. Μπορεί να δώσουμε δυο φορές πανελλαδικές εξετάσεις και να περάσουμε την τρίτη φορά, ίσως και να μην περάσουμε ποτέ γιατί δεν ήταν αυτός ο δρόμος που θα έπρεπε να ακολουθήσουμε, μπορεί να πρέπει να δώσουμε αρκετές φορές εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης μέχρι να καταφέρουμε να το αποκτήσουμε και φυσικά πολλοί άλλοι στόχοι που βάζουμε αλλά δεν τους πετυχαίνουμε κατευθείαν. Και όλες αυτές οι φορές που προσπαθήσαμε αλλά δεν τα καταφέραμε δεν μπορούν να  θεωρηθούν αποτυχίες.

Νομίζεις ότι υπάρχει  μόνο η επιτυχία και η αποτυχία, αλλά αποτυχία είναι όταν χάσεις και το τελευταίο ίχνος ελπίδας που έχεις μέσα σου.


Να θυμάστε πάντα αυτό: “Μη με κρίνεις από τις επιτυχίες μου, κρίνε με από το πόσες φόρες έπεσα αλλά ξανασηκώθηκα όρθιος.” – Νelson Mandela


Γράφει ο George James

Σχόλια