Οι “τοξικοί” άνθρωποι


Οι “τοξικοί” άνθρωποι κυκλοφορούν ανάμεσα μας, τους συναντάμε στην κοινωνική μας ζωή, στο εργασιακό περιβάλλον, στην προσωπική μας ζωή και στην οικογένεια μας, δηλαδή ΠΑΝΤΟΥ!.

Οι “τοξικοί” άνθρωποι είναι ένα “δηλητήριο” στη ζωή μας. Πολλές ανθρώπινες σχέσεις σήμερα πάσχουν από μια τοξικότητα η οποία είναι αποτέλεσμα της κακής σύνδεσης μεταξύ των ανθρώπων. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι δεν φταίμε εμείς για την συμπεριφορά των “τοξικών” ανθρώπων και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τους αλλάξουμε. Χρειάζεται χρόνια και επίμονη προσπάθεια για να αλλάξει η κακή συμπεριφορά τους.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να παρουσιαστεί το προφίλ του “τοξικού” ανθρώπου. Τα χαρακτηριστικά που διαθέτει είναι τα εξής: είναι χειριστικός, αρνητικός, επικριτικός, ελεγκτικός, συναισθηματικά ασταθής, ναρκισσιστικά εγωκεντρικός, μεγαλομανής, σκληρός, απρόβλεπτος, ύπουλος, δεν αναλαμβάνει ευθύνες, δεν ζητά συγγνώμη, αισθάνεται θύμα.

Όταν συναναστρεφόμαστε με τοξικούς ανθρώπους νιώθουμε εξαρτημένοι, άσχημα για τον εαυτό μας, μη κυρίαρχοι στη ζωή μας, δεν μπορούμε να πούμε ΟΧΙ, ανάγκη συνεχώς να τους “διασώζουμε”, και ότι δεν μετράει η επιθυμία και η γνώμη μας.

Ένα πολύ σημαντικό ερώτημα που γεννάται είναι με ποιο τρόπο μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε;. Η απάντηση είναι “Σκοτώστε” τους με καλοσύνη. Οι “τοξικοί” άνθρωποι ρουφούν την ενέργεια μας, ρουφούν την αυτοπεποίθηση μας γι αυτό θα πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτούς. Βέβαια αυτό είναι κάτι δύσκολο ειδικά εάν βρίσκονται στο οικογενειακό μας περιβάλλον. Απαιτείται πολυετή προσπάθεια και είναι σημαντικό να τους αντιμετωπίσουμε έγκαιρα διότι πολλές τοξικές σχέσεις μπορούν να μετατραπούν σε κακοποιητικές.

Λέμε ΟΧΙ σε όσα μας επιβάλλονται, βάζουμε τα όρια μας, λέμε ΟΧΙ στη τοξικότητα!



Γράφει ο George James




Πηγή:


Σχόλια