Ο σκοτεινός κόσμος των ναρκωτικών




Η χρήση ναρκωτικών ουσιών αποτελεί τη χειρότερη μάστιγα της κοινωνίας μας και απειλεί σοβαρά την ανθρωπότητα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση ναρκωτικών ουσιών από νέους 15-19 ετών έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Επίσης αυξημένος είναι και ο αριθμός των θανάτων από υπερβολική δόση στη χώρα μας. Συνεχίζοντας με την αναφορά των στοιχείων που έχουν δείξει έρευνες είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μέχρι το 2000 υπήρξε υποχώρηση της ενδοφλέβιας χρήσης με σύριγγες. Σήμερα παρατηρείται αύξηση με αποτέλεσμα το AIDS να έχει εκρηκτική αύξηση. Μόνο το 2011 τα κρούσματα HIV αυξήθηκαν 1500%!!!.

Τα ναρκωτικά είναι ουσίες που επιδρούν στον εγκέφαλο και γι' αυτό προκαλούν εθισμό. Επίσης, αυτές οι ουσίες δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλούν αισθήματα ευφορίας ή ηρεμίας και των οποίων η επανειλημμένη χρήση οδηγεί σε ψυχική ή /και σωματική εξάρτηση. Τα ναρκωτικά είναι, στην ουσία, δηλητήριο. Η ποσότητα που λαμβάνεται καθορίζει και το αποτέλεσμα που θα έχουν. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μια μικρή ποσότητα δρα ως διεγερτικό (αυξάνει τη δραστηριότητα). Μια μεγαλύτερη ποσότητα δρα ως ηρεμιστικό (μειώνει τη δραστηριότητα). Μια ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα ενεργεί ως δηλητήριο και μπορεί να σκοτώσει. Αυτό ισχύει για όλα τα ναρκωτικά. Αυτό που διαφέρει είναι μόνο η ποσότητα που χρειάζεται για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα. Αλλά πολλά ναρκωτικά είναι επικίνδυνα για έναν ακόμα λόγο. Επηρεάζουν άμεσα το νου. Αλλοιώνουν την αντίληψη του χρήστη για το τι συμβαίνει γύρω του. Ως αποτέλεσμα, το άτομο ενεργεί παράξενα, παράλογα, λανθασμένα, ακόμα και καταστροφικά. Τα ναρκωτικά μπλοκάρουν τις αισθήσεις, τόσο τις ανεπιθύμητες όσο και τις επιθυμητές. Έτσι, ενώ προσφέρουν βοήθεια στην ανακούφιση του πόνου, ταυτόχρονα εξαλείφουν τις ικανότητες, την εγρήγορση και θολώνουν τη σκέψη.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφερθούν τα αίτια που οδηγούν στη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

·         Η χαλάρωση του οικογενειακού θεσμού. Η δυσαρμονία και η έλλειψη επικοινωνίας που επικρατεί μέσα στην οικογένεια στρέφει τα παιδιά προς τη φυγή από το σπίτι, κάπως πρόωρα και επικίνδυνα, αφού μπορεί να οδηγήσει στην αλητεία και τα επακόλουθά της. Οι αιτίες αυτές συσχετίζονται με το οικογενειακό περιβάλλον.

·          Ο αλλοτριωτικός χαρακτήρας των ανθρώπινων σχέσεων στην εποχή μας. Η μείωση της προσωπικής επικοινωνίας, η αποπροσωποποίηση, η αποξένωση, η μοναξιά, βάζουν σε δοκιμασία την ψυχική ισορροπία του σύγχρονου ανθρώπου ο οποίος αναζητάει μια διέξοδο. Νέοι που δυσκολεύονται να ενταχθούν στην κοινωνική ζωή μπορεί να ζητήσουν να ενταχθούν σε κάποια άλλη αντικοινωνική υποομάδα. Μια τέτοια είναι και των ναρκωτικών. Ένας από τους λόγους που προβάλλουν ναρκομανείς ως αιτία για τη χρήση ναρκωτικών είναι η επιθυμία τους να είναι παρέα με φίλους και να επικοινωνήσουν πιο εύκολα με τους άλλους. Οι παράγοντες αυτοί έχουν σχέση με το κοινωνικό περιβάλλον και κοινωνική ζωή.

·         Το άτομο αντιδρά κατά κάποιον τρόπο με τα ναρκωτικά ενάντια στο κοινωνικό κατεστημένο. Είναι μια μορφή “ανεξαρτητοποίησης”, επανάστασης και φυγής, μια προσπάθεια να γίνει “διαφορετικός” ο νέος από τους μεγάλους, τους οποίους αμφισβητεί. Θέλει με κάποιον τρόπο να ξεχωρίσει.
·         Η περιέργεια του νέου να γνωρίσει το καινούργιο και η επιθυμία του να αποκτήσει εμπειρίες τον ωθούν να κάνει χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.

·         Ο προσηλυτισμός από τους άλλους τοξικομανείς, που προσπαθούν να μυήσουν όσο γίνεται πιο πολλούς στο “πάθος” τους, να κάνουν κι άλλους όμοιούς τους, γιατί όταν ένα ελάττωμα μεταδίδεται σε πολλούς, παύει να είναι δακτυλοδεικτούμενη εξαίρεση, και ο ίδιος σηκώνει πιο εύκολα το βάρος του, αφού το μοιράζεται με άλλους. 

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν γνωρίζουν τα είδη των ναρκωτικών ουσιών και αυτό συμβαίνει διότι στην χώρα μας αυτό είναι ένα θέμα που θεωρείται «ταμπού». Για παράδειγμα η κάνναβη είναι μια ναρκωτική ουσία  την οποία θεωρούμε ως ένα ελαφρύ ναρκωτικό το οποίο δεν εθίζει και μπορούμε να το ποινικοποιήσουμε πολύ εύκολα διότι ο καθένας μπορεί να το ελέγξει, αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η κάνναβη θεωρείται το δημοφιλέστερο ναρκωτικό στη χώρα μας καθώς (με στοιχεία του 2015) το 11% των ενηλίκων (15-64) έχουν κάνει χρήση έστω μία φορά σε όλη τη ζωή τους, το 4,5% των νεαρών ενηλίκων (15-34) έστω μία φορά τον τελευταίο χρόνο και το 9% των μαθητών (15-16) μία φορά σε όλη τη διάρκεια ζωής. Σε θεραπεία υποβλήθηκαν 1.148 άτομα. Συνολικά, εκτιμάται ότι σχεδόν το 1% των ενηλίκων (15-64 ετών) στην ΕΕ κάνει καθημερινή ή σχεδόν καθημερινή χρήση κάνναβης. Το 2017 σχεδόν 155.000 άτομα στην Ευρώπη ξεκίνησαν θεραπεία για προβληματική χρήση κάνναβης. Σήμερα, οι περισσότεροι χρήστες που ξεκινούν θεραπεία σε εξειδικευμένα θεραπευτικά κέντρα για πρώτη φορά δηλώνουν ως κύρια ουσία χρήσης την κάνναβη.

Όπως έχουν δείξει έρευνες 1 στους 9 που θα δοκιμάσουν κάνναβη θα αναπτύξει εξάρτηση, στου εφήβους όμως 1 στους 6 θα αναπτύξει εξάρτηση.

Πριν αναφερθούν όλα τα είδη των ναρκωτικών ουσιών και οι συνέπειες τους είναι σημαντικό να αναφερθεί η ύπαρξη των νέων καταστροφικών ναρκωτικών τα οποία είναι το σίσα(ή αλλιώς η “κοκαΐνη των φτωχών”), το τάι( ταϋλανδέζικη ηρωίνη με διάφορες προσμίξεις). Δυστυχώς η χρήση αυτών των νέων ουσιών αυξάνεται συνεχώς με αποτέλεσμα οι τρόποι χρήσης των ναρκωτικών ουσιών να έχουν γίνει πιο επικίνδυνοι.

Είδη ναρκωτικών:

Ινδική κάνναβις: Είναι ένα θαμνώδες φυτό το οποίο προσαρμόζεται εύκολα σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες. Το χρώμα των σπόρων του ποικίλλει σε πράσινο, καφέ και μαύρο, ανάλογα με τη σκληρότητά του (μορφή πλαστελίνης ή ξύλου). Αποτελείται από αρσενικά και θηλυκά φυτά. Παρασκευάζεται με διάφορους τρόπους, όπως με την αποξήρανση, το τρίψιμο, το κοσκίνισμα και τη διάσπασή του σε πλάκες. Το συγκεκριμένο βότανο, σε μορφή ρητίνης, αποτελεί το γνωστό χασίς. Τα ακατέργαστα φύλλα του αποτελούν τη μαριχουάνα. 

'Εκσταση: Οι δράσεις του στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι βασικά δύο κατηγοριών. Επιδρά στον ψυχισμό και προκαλεί ψευδαισθήσεις. Ταυτόχρονα ερεθίζει τον εγκέφαλο και διεγείρει έντονα πολλές εγκεφαλικές λειτουργίες με αποτέλεσμα να προκαλεί βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Προκαλεί μακροχρόνιες βλάβες σε ζωτικά σημεία του εγκεφάλου και επηρεάζει τη σκέψη, τη μνήμη, την ευχαρίστηση. Επηρεάζει επίσης όλο τον οργανισμό και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο λόγω κακοήθους υπερθερμίας. Συνήθως οι χρήστες το παίρνουν σαν χάπι. Όμως μερικοί το εισπνέουν από τα ρουθούνια. Επίσης χρησιμοποιείται υπό μορφή εναίσιμου σκευάσματος ενδοφλεβίως ή ακόμα και σαν υπόθετο. Δυστυχώς η χρήση του ναρκωτικού αυτού μεταξύ των νέων έχει αυξηθεί δραματικά. Το κόστος του συνήθως είναι χαμηλό. Οι νέοι ελκύονται από αυτό επειδή αρχικά αυξάνει το επίπεδο ενεργητικότητας του χρήστη και στη συνέχεια με ένα μηχανισμό δημιουργίας ψευδαισθήσεων τον κάνει να νιώθει ένα τεχνητό αίσθημα ευφορίας. Αρχικά το χάπι Έκσταση χρησιμοποιούταν, από έφηβους και νεαρούς ενήλικες, σε ολονύκτια χορευτικά πάρτι είτε σε κλαμπ είτε σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Οι σοβαρές διαταραχές που προκαλεί το Έκσταση είναι παρόμοιες με αυτές που προκαλεί η κοκαΐνη και οι αμφεταμίνες.

Οι ψυχολογικές διαταραχές είναι οι ακόλουθες:
• Σύγχυση
• Κατάθλιψη
• Προβλήματα ύπνου
• Έντονο άγχος και ανησυχίες
• Παράνοια

Τα σωματικά προβλήματα που προκαλούνται είναι:
• Αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης
• Προβλήματα της όρασης (συσκότιση, θόλωμα)
• Τάση για λιποθυμία και αδυναμία
• Ένταση στους μυς
• Ρίγος και ιδρώτες
• Αθέλητο τρίξιμο των δοντιών
• Η χρήση του MDMA (Έκσταση) προκαλεί μακροχρόνιες βλάβες στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη σκέψη, τη μνήμη και την ευχαρίστηση. 

Κοκαΐνη: Η κοκαΐνη προέρχεται από την πολτοποίηση των φύλλων του φυτού ‘ερυθρόξυλο κόκα’ που φύεται στη Νότιο Αμερική. Είναι μια άοσμη, λευκή, κρυσταλλική σκόνη που συνήθως εισπνέεται από τη μύτη, αλλά μπορεί να διαλυθεί και να γίνει ενέσιμη. Η δράση της κοκαΐνης εξαρτάται από τη συναισθηματική φόρτιση του ατόμου και από τη δόση. Η διάρκεια και ο χρόνος δράσης εξαρτάται από τον τρόπο χορήγησης. Αν ο τρόπος χορήγησης είναι ενδοφλέβιος ή προσφέρει άμεση απορρόφηση, όπως π.χ. το κάπνισμα του κρακ, το άτομο καταλαμβάνεται αμέσως από μια αίσθηση έντονης ευχαρίστησης. Στην περίπτωση της λήψης από τη μύτη, απορροφάται από το βλεννογόνο και η επίδραση της αρχίζει μετά από 3 περίπου λεπτά. Η αρχική ευφορία παραχωρεί τη θέση της σε μια κατάσταση δυσφορίας, ευερεθιστότητας και ανησυχίας. Οι απανωτές 'μυτιές' μπορούν να οδηγήσουν σε υπερεθισμό που με τη σειρά του μπορεί να καταλήξει σε τοξική ψύχωση, σε παράνοια, σύγχυση, υπερευαισθησία και ψευδαισθήσεις.

Κράκ: Το κρακ είναι μια μορφή free-base κοκαΐνης που η διαδικασία παραγωγής του είναι σχετικά εύκολη. Αυτό κάνει την ουσία αρκετά φθηνή στην παράνομη αγορά, άρα και πιο προσιτή. Κυκλοφορεί σε μορφή κομματιών συμπυκνωμένης άσπρης σκόνης με ακαθόριστο σχήμα, που στην 'αργκό' ονομάζονται βραχάκια (rocks). Το κρακ ονομάστηκε έτσι από το θόρυβο που κάνει το 'βραχάκι' της ουσίας όταν ζεσταίνεται. Καπνίζεται σε ειδικές γυάλινες πίπες ή ανακατεμένο με καπνό. Είναι πολύ πιο δυνατό από την κοκαΐνη και πολύ πιο φθηνό. Προκαλεί πιο έντονη ευφορία αλλά διαρκεί πολύ λίγο και αυτό το καθιστά εξαιρετικά εθιστικό, εφόσον ο χρήστης αισθάνεται συνεχώς την ανάγκη για επανάληψη της δόσης. Η χρήση του δημιουργεί ταχύτατα ανοχή. Προκαλεί σχεδόν τα ίδια συμπτώματα με την κοκαΐνη, αλλά λόγω του τρόπου χρήσης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. 

Παραισθησιογόνα: Τα παραισθησιογόνα είναι ναρκωτικά που προκαλούν παραισθήσεις. Οι χρήστες βλέπουν εικόνες, ακούνε ήχους και αισθάνονται πράγματα που τους φαίνονται πολύ αληθινά αλλά δεν υπάρχουν. Μερικά παραισθησιογόνα προκαλούν επίσης ξαφνικές και απρόβλεπτες αλλαγές στη διάθεση του χρήστη.

Μεθαμφεταμίνη (speed): Το σπιντ είναι μια αμφεταμίνη. Διατίθεται συνήθως σε υπόλευκη/κιτρινωπή σκόνη, αλλά μπορεί να έχει χρώμα ροζ ή ακόμη και καφέ – κυμαινόμενη από πολύ λεπτή έως αρκετά χονδρή – ή ως παχύρρευστο υγρό σε κάψουλες. Το ναρκωτικό μπορεί να καταπίνεται, να καπνίζεται, να εισπνέεται, να λαμβάνεται με ένεση ή ως υπόθετο. Το σπιντ είναι ιδιαίτερα «βρώμικο» ναρκωτικό, αφού νοθεύεται ή ανακατεύεται με διάφορα άλλα ναρκωτικά, ακόμη και απορρυπαντικά, για να αυξηθούν τα κέρδη. Αν το χρησιμοποιήσετε μακροπρόθεσμα, θα φαίνεστε καταβεβλημένοι, με κακή επιδερμίδα, θα καταστραφούν τα δόντια σας και μπορεί να γίνετε παράλογοι, επιθετικοί και ακόμα και βίαιοι. Η «ψύχωση του σπιντ» είναι συχνή αν παίρνετε υπερβολική δόση αμφεταμινών και μοιάζει πολύ με την παρανοϊκή σχιζοφρένεια.

Ηρωίνη: Η ηρωίνη παρουσιάστηκε στην αγορά το 1898 για γενική ιατρική χρήση και αναγνωρίστηκε στις αρχές σαν ένα καταπραϋντικό του βήχα και αποτελεσματικό αναλγητικό. Στην συνέχεια, θεωρήθηκε ότι η ηρωίνη θα μπορούσε να θεραπεύσει την μορφινομανία, όμως αποδείχτηκε ότι έχει μεγαλύτερες εξαρτησιογόνες ιδιότητες από τα τότε γνωστά ναρκωτικά.

Rohypnol: Το Rohypnol ανήκει στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών (όπως το Stedon και το Xanax) και στην Ελλάδα κυκλοφορεί με τα ονόματα Hypnocedon και Vulbegal (λεξιλόγιο πιάτσας: ύπνος, βούλμπε, κουμπιά, βενζίνες κ.ά.). Χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, ως ηρεμιστικό και ως αναισθητικό πριν από το χειρουργείο. Κυκλοφορεί σε μορφή χαπιού. Είναι άοσμο, άχρωμο και διαλύεται εύκολα σε ανθρακούχα ποτά.

GHB: Αρχικά αναπτύχθηκε ως γενικό αναισθητικό, με γενική χαλαρωτική επίδραση. Οι χρήστες αισθάνονται μειωμένες αναστολές και γενική υπνηλία. Η υπερδοσολογία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των αισθήσεων, σπασμούς και εμετό, ενώ η ανάμιξή της με αλκοόλ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αναπνευστική ανεπάρκεια, καρδιακή ανακοπή και θάνατο. Ακόμα χειρότερα, το ναρκωτικό μπορεί να είναι σωματικά και ψυχολογικά εθιστικό –η στέρηση προκαλεί αϋπνία, άγχος, ευαισθησία στο φως και το δυνατό θόρυβο, και άμβλυνση των ψυχικών αντιδράσεων. Όταν ανακατεύεται με αλκοόλ, η GHB μπορεί να σας μεθύσει γρήγορα —γι’ αυτό το λόγο συχνά ενοχοποιείται ως το ναρκωτικό που ρίχνεται σε ποτά («drink-spiking»).

Κεταμίνη: Η Κεταμίνη κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως, ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη. Χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό-καταπραϋντικό φάρμακο.

Εισπνεόμενα – πτητικά: Τα εισπνεόμενα είναι ουσίες που περιέχονται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αλλαγή της ψυχικής διάθεσης του ατόμου. Οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται αν εισπνεύσουμε τα αέρια που δημιουργούν. Οι πιο συχνά εισπνεόμενες ουσίες είναι το τολουένιο, η ακετόνη και το βουτάνιο.

Ηρεμιστικά: Τα ηρεμιστικά είναι χημικές φαρμακευτικές ουσίες που χορηγούνται με ιατρική συνταγή σε άτομα που έχουν προβλήματα άγχους και αϋπνίας. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν τα λεγόμενα βαρβιτουρικά, αλλά λόγω των πολλών ανεπιθύμητων παρενεργειών που είχαν, αποσύρθηκαν και αντικαταστάθηκαν από τα ηρεμιστικά.


Η ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ 2019/ΠΗΓΗ:EMCDDA


Αφού αναφέρθηκαν γενικά στοιχεία για τις ναρκωτικές ουσίες, τα αίτια που οδηγούν σε αυτές αλλά και τα είδη τους, σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί η πιο δύσκολη διαδικασία για έναν τοξικομανή, αυτή της αποτοξίνωσης.

Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη αλλά και στη διαδικασία της αποτοξίνωσης παίζει η οικογένεια. Μελέτες έχουν δείξει ότι η επικοινωνία της οικογένειας με τα παιδιά είναι πάρα πολύ σημαντική. Υπάρχει 42% μικρότερη πιθανότητα νέοι άνθρωποι και έφηβοι να εθιστούν σε εξαρτησιογόνα εάν έχουν καλή επικοινωνία με τους γονείς τους.


Πρόληψη

ΣΧΟΛΕΙΟ: Ενημέρωση και διαφώτιση των μαθητών από αρμόδιους. Να νιώσει ο μαθητής το χώρο του σχολείου σαν προσωπικό του χώρο, οφίκιο και να μπορεί μέσα σ αυτόν να απευθυνθεί σε κάποια υπεύθυνα άτομα (π.χ καθηγητή, σχολικό ψυχολόγο) για τα προβλήματα που γενικά αντιμετωπίζει, έτσι ώστε να λάβει συμβουλές και συμπαράσταση.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: Επικοινωνία, στοργή και κατανόηση από τους γονείς, έτσι ώστε να απαίτηση το παιδί ισορροπημένη προσωπικότητα και με τη συμπαράσταση τους να αντιμετωπίζει επιτυχώς δύσκολες συναισθηματικές και άλλες καταστάσεις στη ζωή, χωρίς να αναζητά φυγή από την πραγματικότητα. Διαμόρφωση ατόμων με κρίση και υπευθυνότητα.

ΚΡΑΤΟΣ: Οργάνωση καμπάνιας κατά των ναρκωτικών και ενημέρωση γονέων και παιδιών. Προσφορά εργασίας στους νέους ανθρώπους. Επιβολή αυστηρότατων ποινών στους εμπόρους ναρκωτικών και αποκάλυψη των κυκλωμάτων. Να ωθήσει τους νέους προς δημιουργικές ενασχολήσεις για να γεμίσουν το ελεύθερο χρόνο τους: αθλητισμό, τέχνες, προστασία περιβάλλοντος.

Αποτοξίνωση

Ο εθισμός στα ναρκωτικά είναι πάθηση που μπορεί να θεραπευθεί. Οι ασθενείς είναι δυνατόν να λάβουν θεραπεία η οποία να είναι προσαρμοσμένη στις δικές τους ιδιαίτερες ανάγκες. Η θεραπευτική αγωγή, τους επιτρέπει να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα τους και να μπορούν να έχουν μια κανονική και παραγωγική ζωή. Όπως οι ασθενείς που πάσχουν από καρδιακά προβλήματα ή διαβήτη, έτσι και οι εθισμένοι στα ναρκωτικά μπορούν να πετύχουν αλλαγές της συμπεριφοράς τους και να παίρνουν φάρμακα ως μέρος της θεραπευτικής τους αγωγής. Οι συμπεριφορικές θεραπείες περιλαμβάνουν την παροχή συμβουλών, ψυχοθεραπεία, ομάδες αλληλοβοήθειας και οικογενειακή θεραπεία. Τα φάρμακα βοηθούν στην καταστολή του συνδρόμου στέρησης, της ακατάσχετης επιθυμίας λήψης ναρκωτικών και στην εξουδετέρωση των δράσεων των ναρκωτικών στον οργανισμό. Οι έρευνες δείχνουν ότι η θεραπεία για τον εθισμό στην ηρωίνη με τη βοήθεια μεθαδόνης σε κατάλληλες δόσεις ταυτόχρονα με συμπεριφορική θεραπεία, μειώνουν τη συχνότητα θανάτων και πολλών άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη χρήση ηρωίνης. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι όσο περισσότερη θεραπεία δίνεται, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα. Οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία για περισσότερο από 3 μήνες, έχουν συνήθως καλύτερα αποτελέσματα και εξέλιξη σε σύγκριση με αυτούς που λαμβάνουν θεραπεία για μικρότερο χρονικό διάστημα. Πολλοί ασθενείς εκτός από τις θεραπείες απεξάρτησης, χρειάζονται και άλλη φροντίδα από υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας όπως επίσης και συμβουλές για πρόληψη του AIDS. Οι ασθενείς που παίρνουν φάρμακα για να τους βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στο σύνδρομο στέρησης και οι οποίοι δεν λαμβάνουν περαιτέρω στήριξη, δυστυχώς έχουν τα ίδια αποτελέσματα όσον αφορά στη χρήση ναρκωτικών όπως οι χρήστες που δεν έτυχαν ποτέ καμίας θεραπείας. Οι έρευνες κατά τα τελευταία 25 χρόνια, έδειξαν ότι η θεραπευτική αγωγή πετυχαίνει την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά και μειώνει την εγκληματικότητα που παρουσιάζεται σε εθισμένους στα ναρκωτικά. Επίσης οι χρήστες που έλαβαν θεραπείες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν μια δουλειά.

Η ενημέρωση είναι σημαντική και απαραίτητη!!!, οι γονείς δεν πρέπει να φοβούνται να ενημερώσουν τα παιδιά τους σχετικά με τις ναρκωτικές ουσίες, με το να μην τις αναφέρουν επειδή θεωρούν αυτό το θέμα «ταμπού» δεν κάνουν κάτι καλό διότι όπως αναφέρθηκε και στις αιτίες παραπάνω η περιέργεια αποτελεί λόγο που οδηγεί στη χρήση. Η ναρκομανία είναι μια “θανατηφόρα ασθένεια” πρέπει να το καταλάβουμε, να το εμπεδώσουμε  και να το αποδεχτούμε, να ενημερωθούμε  και να μην περιμένουμε να μας συμβεί κάτι τέτοιο και μετά να τρέχουμε πανικόβλητοι να βρούμε λύση. Ζούμε σε μια εποχή που η αύξηση των ατόμων που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι εκρηκτική και πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να μειώσουμε αυτά τα αυξανόμενα ποσοστά με το να παραμένουμε ενημερωμένοι αλλά και ενημερώνοντας τα παιδιά μας και τους γύρω μας για τις εξαρτησιογόνες ουσίες αλλά και για τους τρόπους απεξάρτησης από αυτές.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι ένα σκοτεινό μονοπάτι το οποίο οδηγεί στο θάνατο.


Γράφει ο George James











Σχόλια