Φόβος: ένα αρνητικό συναίσθημα



Φόβος, μια λέξη η οποία μόνο στο άκουσμα της δημιουργεί μια πληθώρα αρνητικών συναισθημάτων.

Από μικρή ηλικία όλοι αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη. Πολύ γνωστή έκφραση είναι: "φοβάμαι το σκοτάδι".

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την λέξη "φόβος" συνέχεια στη καθημερινότητα τους, με αποτέλεσμα αυτή η λέξη να τους ακολουθεί συνεχώς όπως επίσης και όλο το αρνητικό φορτίο που κουβαλάει. Συχνά ακούμε: "έχω υψοφοβία", "φοβάμαι όταν βρίσκομαι σε κλειστούς χώρους", "φοβάμαι να ρισκάρω γιατί πιστεύω ότι θα αποτύχω". Η υιοθέτηση αυτών των εκφράσεων μόνο κακό μπορεί να κάνει σε αυτούς που τις χρησιμοποιούν, διότι νιώθοντας φοβισμένος ένας άνθρωπος δεν κερδίζει τίποτα παρά μόνο χάνει πολύτιμα πράγματα, όπως για παράδειγμα δεν μπορεί ποτέ να αισθανθεί ήρεμος, γαλήνιος και ευτυχισμένος.

Ο φόβος περιορίζει τον άνθρωπο να δημιουργήσει, να πάρει πρωτοβουλίες και σημαντικές αποφάσεις για την ζωή του. Δημιουργεί εμπόδια και δυσκολίες με αποτέλεσμα την εμφάνιση συναισθημάτων όπως αυτά της αποτυχίας, της απόρριψης και της απογοήτευσης.

Το συναίσθημα του φόβου περιορίζει την ελευθερία μας. Γι αυτό θα πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά, αισιόδοξα και να μην χάνουμε ποτέ την ελπίδα μας. Προβλήματα και δυσκολίες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν στις ζωές όλων μας. Αλλά νιώθοντας ότι τίποτα από όσα κάνουμε ή έχουμε στόχο να κάνουμε στο μέλλον δεν θα έχει θετική κατάληξη δημιουργούμε αυτόματα ένα αρνητικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εγκλωβιζόμαστε με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να σκεφτούμε ορθά, αλλά και να μην μπορούμε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις για την ζωή μας.

Ο φόβος δημιουργείται συνήθως ως προσπάθεια του νου να ελέγξει το μέλλον, το μέλλον για το οποίο το μόνο που ξέρουμε είναι ότι ... δεν υπάρχει, αφού το παρελθόν μόνο υπήρξε –δηλαδή δεν υπάρχει σήμερα!- και το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα, ο μοναδικός χρόνος, στον οποίο ζούμε την ζωή μας είναι το παρόν!

Η μάχη με τον φόβο μπορεί να νικηθεί. Είναι ένα αρνητικό συναίσθημα που εμείς οι ίδιοι το δημιουργούμε και με τον ίδιο τρόπο που το δημιουργούμε, μπορούμε και να το αποβάλλουμε.

Να θυμάστε πάντα αυτό: " Άν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει"- Νίκος Καζαντζάκης



Γράφει ο George James

Σχόλια