Προσφυγικό: μια ανοιχτή πληγή


Για το θέμα του προσφυγικού έχουν χυθεί τόνοι μελάνης. Καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε για την προσφυγική κρίση. Ένα θέμα που απασχολεί σε μεγάλο βαθμό την ελληνική κοινωνία αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από τη  αρχή. Το 2015 αποτελεί μια χρονιά ορόσημο για το μεταναστευτικό διότι από εκείνη τη χρονιά εκδηλώθηκε η αδυναμία της Ε.Ε να διαχειριστεί αυτό το φλέγον ζήτημα.

Η χώρα μας κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα θέμα για το οποίο δεν έχει μερίδιο ευθύνης. Βέβαια η κακή διαχείριση του θα πρέπει να μας ανησυχεί όλους. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανίκανη να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα(και δεν ήταν το μόνο που δεν διαχειρίστηκε ορθά), η οποία με την αδράνεια της έκανε τα πράγματα χειρότερα.

 Καθημερινά οι εισροές των προσφύγων στη χώρα μας αυξάνονται ραγδαία και αυτό είναι κάτι που δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα.

Οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν έντονα με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αντιδράσεις των δημάρχων των νησιών του Βορείου Αιγαίου(Λέσβος, Χίος, Σάμος), οι οποίοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις διότι διαφωνούν με τη δημιουργία νέων δομών για πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά. Επίσης η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και την Κεντρική Μακεδονία είναι κάκιστη διότι έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα λόγω των μαζικών αφίξεων προσφύγων και μεταναστών, με έντονες τις διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας.

Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα ΜΜΕ επιλεκτικά αναφέρουν μόνο τις αφίξεις των προσφύγων και μεταναστών αποκρύπτοντας πόσοι είναι αυτοί οι οποίοι δεν εισχωρούν στη χώρα μας, από την άλλη όμως, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω οι εισερχόμενοι πρόσφυγες στην Ελλάδα αυξάνονται καθημερινά.

Ένα σημαντικό ερώτημα που γεννάται είναι πρόσφυγες ή λαθρομετανάστες;. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το 2015 οι εισερχόμενοι στη χώρα μας ήταν σε μεγάλο βαθμό από τη Συρία διότι εγκατέλειψαν την πατρίδα τους λόγω του πολέμου. Σήμερα όμως οι Σύριοι είναι μόλις δύο στους δέκα. Το 50% είναι Αφγανοί και Πακιστανοί.

Παρακάτω θα παρουσιαστεί ένας πίνακας ο οποίος δείχνει τις αιτήσεις ασύλου που υποβλήθηκαν στην Υπηρεσία Ασύλου τον Αύγουστο του 2019.


Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που προκύπτει είναι οι δομές φιλοξενίας στις οποίες κατοικούν οι πρόσφυγες. Οι συνθήκες σε αυτές είναι άθλιες με κάκιστες εγκαταστάσεις, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και με περιστατικά τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας και κάνουν λόγο για βιασμούς ανηλίκων, απόπειρες αυτοκτονίας αλλά και κακοποιητικών συμπεριφορών.

Το θέμα των ασυνόδευτων παιδιών είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει στόχο να το αντιμετωπίσει με το να τα μεταφέρει σε ασφαλείς μακροχρόνιες δομές φιλοξενίας με στόχο να περιορίσει τα κυκλώματα εκείνα που εκμεταλλεύονται αυτά τα παιδιά.

Με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης να έχουν κλειστά τα σύνορα τους, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση με μια Τουρκία και έναν Ερντογάν, ο οποίος απειλεί συνεχώς Ελλάδα και Ε.Ε, προσπαθώντας να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους για τη διαχείριση του προσφυγικού. Επίσης η Τουρκία συμπεριφέρεται με απάνθρωπο τρόπο στους πρόσφυγες έχοντας ως στόχο να εκφοβίσει και να προκαλέσει την Ελλάδα και την Ε.Ε, καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο σε αντίθεση με τη χώρα μας η οποία το σέβεται και το τηρεί.

Έρευνες δείχνουν ότι αυξάνονται τα ποσοστά των ευρωπαίων οι οποίοι τάσσονται υπέρ του καθολικού κλεισίματος των συνόρων τους στους πρόσφυγες. Επίσης είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν αλλά και φοβούνται ότι οι ισλαμιστές τρομοκράτες μεταμφιέζονται ως πρόσφυγες.

Αδιαμφισβήτητα το προσφυγικό-μεταναστευτικό αποτελεί ένα εθνικό ζήτημα, το οποίο χρήζει προσεκτικής αντιμετώπισης. Μετά τα ανεπανόρθωτα λάθη και τους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οφείλει να αντιμετωπίσει αυτό το σοβαρό θέμα με ωριμότητα. Μέχρι στιγμής δείχνει να μην τηρεί τις προεκλογικές της δηλώσεις σχετικά με την μείωση των εισροών στη χώρα μας. Αντίθετα οι αφίξεις και οι αιτήσεις για άσυλο  έχουν διπλασιαστεί αυτούς τους 5 μήνες στους οποίους βρίσκεται στη κυβέρνηση.

Εύχομαι αυτό το πρόβλημα που συνεχώς διογκώνεται να αντιμετωπιστεί ορθά και τάχιστα, διότι η μη αντιμετώπιση του επιφέρει και θα επιφέρει στο εγγύς μέλλον ανεπανόρθωτα προβλήματα στη χώρα μας.



Γράφει ο George James














Σχόλια