Η ψυχολογία μας τα Χριστούγεννα


Τα Χριστούγεννα είναι η πιο όμορφη γιορτή του χειμώνα για μικρούς και μεγάλους. Πλήθος συναισθημάτων κατακλύζουν έναν άνθρωπο: συγκίνηση, νοσταλγία, θλίψη, ζεστασιά, ευτυχία.

Τους περισσότερους ανθρώπους τους διακατέχει μια ένταση λόγω των προετοιμασιών, διότι θα πρέπει να ασχοληθούν με τον στολισμό του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, αλλά και με τις αγορές των δώρων για τα πρόσωπα της οικογένειας αλλά και για τα αγαπημένα και τα φιλικά πρόσωπα.

Οι περισσότερες πόλεις “φορούν” τα γιορτινά τους. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για το άναμμα των Χριστουγεννιάτικων δέντρων στις μεγάλες πόλεις της χώρας μας έχουν ως στόχο να συμβάλλουν στο εορταστικό κλίμα των ημερών.

Τα Χριστούγεννα έχουν κάτι μαγικό, έχουν την ικανότητα να απομακρύνουν έστω και για λίγο τις σκοτεινές στιγμές της καθημερινότητας μας. Όλοι έχουμε ανάγκη τις γιορτές ακόμα και εάν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Μια βόλτα με αγαπημένα πρόσωπα στη στολισμένη πόλη μας, σίγουρα θα μας κάνει να νιώσουμε πιο ευχάριστα.

Αν όχι πάντα, τις περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια των εορτών θα πρέπει να παρευρεθούμε σε ένα οικογενειακό τραπέζι. Κάποιες οικογενειακές γιορτές καταλήγουν σε τσακωμούς, δάκρυα και στενοχώρια, ενώ άλλες σε γέλια και ευχάριστη διάθεση. Η θετική ή η αρνητική κατάληξη αντίστοιχα ενός οικογενειακού γεύματος έχει να κάνει με την συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι παρευρισκόμενοι. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και το χάσμα γενεών που υπάρχει λόγω των διαφορετικών ηλικιών των ατόμων που κάθονται στο οικογενειακό τραπέζι, παππούδες, γονείς, παιδιά.

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ποιοι κάθονται σε αυτό το τραπέζι, αλλά και πόσες διαφορετικές αξίες υπάρχουν γύρω από αυτό. Θα πρέπει να είμαστε δεκτικοί σε διαφορετικές απόψεις, διότι όλοι διαφέρουμε, όχι μόνο λόγω ηλικίας αλλά κυρίως λόγω προσωπικότητας.

Χρήζει αναφοράς το νόημα του «δίνω» και το νόημα του «παίρνω». Προσφέροντας αγάπη, δώρα αλλά και συναισθηματική υποστήριξη τις ημέρες των εορτών στα αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά και στους συνανθρώπους μας, βελτιώνουμε πτυχές της προσωπικότητας μας. Επίσης πολύ σημαντικό είναι το νόημα του «δίνω». Τα δώρα που μας προσφέρονται δεν θα πρέπει να κρίνονται από τη χρηματική τους αξία. Ο συμβολισμός τους είναι ότι μέσω αυτών μπορούμε να δείξουμε έμπρακτα την αγάπη μας αλλά και την έγνοια μας ο ένας για τον άλλον.

Από την άλλη όμως υπάρχουν κι αυτοί οι οποίοι νιώθουν τη γνωστή “Κατάθλιψη των Χριστουγέννων”. Αυτό το είδος κατάθλιψης εντείνεται τις μέρες αυτές. Χαρακτηρίζεται από αισθήματα μελαγχολίας, θλίψης, απογοήτευσης, έλλειψη διάθεσης για κοινωνικές επαφές. Κι ενώ αυτές οι μέρες των εορτών επιβάλλουν κοινωνικότητα και εξωστρέφεια, αυτοί οι άνθρωποι επιθυμούν να απομονωθούν.

Οι λόγοι που μπορεί κάποιος άνθρωπος να νιώθει μελαγχολία την περίοδο των Χριστουγέννων, είναι είτε λόγω της νοσταλγίας που νιώθει όταν αναπολεί παλαιότερα Χριστούγεννα νεανικών ή παιδικών εποχών, εάν στη παρούσα φάση αντιμετωπίζει δυσκολίες, είτε λόγω κάποιας απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου.

Εάν αυτή τη διάθεση την έχουν συγγενικά ή φιλικά μας πρόσωπα θα πρέπει να είμαστε δίπλα τους και να προσπαθήσουμε να τους κάνουμε να νιώσουν όμορφα και ευχάριστα. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω όλοι έχουμε δικαίωμα να περάσουμε όμορφα την περίοδο των Χριστουγέννων.

Τα Χριστούγεννα μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία για τη συναισθηματική υγεία των ανθρώπων.

Καλές γιορτές σε όλους!!!, Καλά Χριστούγεννα!!!, να έχετε μια υπέροχη χρονιά με υγεία και όλα τα καλά!!!



Γράφει ο George James



















Σχόλια