10 τρόποι για να βελτιώσεις την προσωπικότητα σου


Είναι πολύ σημαντικό να αγωνιζόμαστε καθημερινά για να  μπορέσουμε να βελτιώσουμε την προσωπικότητα μας.

Τι είναι Προσωπικότητα;

Προσωπικότητα είναι το σύνολο των ιδιαίτερων ψυχικών και πνευματικών χαρακτηριστικών και των τρόπων συμπεριφοράς ενός ατόμου. Αυτό το σύνολο συμβάλλει στη μοναδικότητα ενός ατόμου. Η προσωπικότητα περιλαμβάνει το σύνολο των διανοητικών και εκπαιδευτικών χαρακτηριστικών, τη συγκινησιακή διάθεση, τις τάσεις συμπεριφοράς, τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία ενός ατόμου, διαμορφώνεται δε από την αλληλεπίδραση μεταξύ των κληρονομικών χαρακτηριστικών και του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα αυτού της πρώτης παιδικής ηλικίας.

Όταν λέμε ότι κάποιος άνθρωπος διαθέτει “καλή προσωπικότητα”, εννοούμε ότι είναι συμπαθητικός και ευχάριστος.

Όλοι θέλουν να είναι ελκυστικοί για τους άλλους. Γι αυτό το λόγο το να έχει κάποιος μια καλή προσωπικότητα είναι ζωτικής σημασίας, ίσως ακόμα και περισσότερο από μια ωραία εξωτερική εμφάνιση.

Ενώ μπορούμε να ασχολούμαστε μόνο με την εξωτερική μας εμφάνιση, έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε την προσωπικότητα μας, στο βαθμό που εμείς επιθυμούμε. Μπορούμε να αναπτύξουμε ή να ενσωματώσουμε στην προσωπικότητα μας όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που θεωρούμε κατάλληλα και ευχάριστα.

Αυτοί είναι 10 εξαιρετικοί τρόποι για να βελτιώσετε την προσωπικότητα σας

1. Γίνε καλύτερος ακροατής: είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η βλεμματική επαφή με τον συνομιλητή σας διότι επισφραγίζει την μεταξύ σας επαφή. Επίσης πρέπει να συγκεντρώνεστε σε όσα ακούτε, να μην διακόπτετε τον συνομιλητή σας και να σκέφτεστε πριν μιλήσετε.

2. Διαβάστε περισσότερο και διευρύνετε τα ενδιαφέροντα σας: όσο περισσότερο διαβάζετε και αναπτύσσετε νέα ενδιαφέροντα, τόσο θετική εντύπωση θα κάνετε στους άλλους. Όταν συναντάτε νέους ανθρώπους, σας δίνεται η ευκαιρία να μοιραστείτε μαζί τους όσα έχετε μάθει και να ανταλλάξετε απόψεις.

3. Γίνε καλύτερος συνομιλητής: αυτό έχει σχέση με το πόσο διαβάζετε και με το πόσα πράγματα γνωρίζετε. Κανένας άνθρωπος δεν τα ξέρει όλα, γι αυτό το λόγο μέσα από συζητήσεις μπορεί να μάθει πολλά νέα και σημαντικά πράγματα που δεν τα γνώριζε.

4Να έχεις άποψη: δεν υπάρχει τίποτα πιο κουραστικό από το να προσπαθείτε να μιλήσετε με κάποιον, ο οποίος δεν εκφέρει την προσωπική του γνώμη για κανένα θέμα. Μια συζήτηση δεν μπορεί να εξελιχθεί εάν είναι μονόπλευρη.

5. Γνώρισε νέους ανθρώπους: να επιδιώκετε συνεχώς να γνωρίζετε νέο κόσμο, διότι μέσα από αυτές τις γνωριμίες βλέπετε διαφορετικές συμπεριφορές, μαθαίνετε νέα πράγματα που δεν γνωρίζατε και αυτό είναι κάτι που διευρύνει τους ορίζοντες σας.

6. Να είσαι ο εαυτός σου: το επόμενο πιο κουραστικό πράγμα από τον άνθρωπο χωρίς άποψη είναι να προσποιείται κάτι που δεν είναι. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει ιδιαίτερα ταλέντα και ικανότητες. Η προσπάθεια της αντιγραφής κάποιου άλλου δεν είναι μόνο λανθασμένη αλλά αποκαλύπτει και έλλειψη αυθεντικότητας.

7. Να έχεις μια θετική στάση: ποιος θέλει να βρίσκεται γύρω από αρνητικούς ανθρώπους που διαμαρτύρονται συνεχώς; Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι από εμάς απομακρύνονται όταν τους βλέπουν να έρχονται. Αντ’ αυτού να είστε τα άτομα που όταν εισέρχονται σε ένα χώρο τον γεμίζουν με θετική ενέργεια χαμογελώντας θερμά. Με αυτό τον τρόπο εξαπλώνετε χαρά και αναζωογονείτε τους άλλους με την παρουσία σας.

8. Να είσαι διασκεδαστικός και να βλέπεις την χιουμοριστική πλευρά της ζωής: όλοι απολαμβάνουν τους ανθρώπους που διαθέτουν χιούμορ και τους κάνουν να χαμογελούν. Όταν μπορείτε να προσθέσετε τη διασκέδαση και το χιούμορ σε μια δύσκολη κατάσταση τότε εσείς και οι γύρω σας θα νιώσετε καλύτερα.

9. Να είσαι υποστηρικτικός απέναντι στους άλλους: η υποστήριξη είναι ίσως το πιο σημαντικό ποιοτικό στοιχείο που μπορείτε να ενσωματώσετε στην προσωπικότητα σας.

10. Να είσαι ακέραιος και να αντιμετωπίζεις τους ανθρώπους με σεβασμό: τίποτα δεν βελτιώνει την προσωπικότητα ενός ατόμου περισσότερο από την ακεραιότητα και τον σεβασμό που δείχνει στους γύρω του, ο οποίος είναι αποτέλεσμα του σεβασμού που δείχνει στον ίδιο του τον εαυτό.


Όλοι οι άνθρωποι έχουμε τη δύναμη και την ικανότητα να διαμορφώσουμε τις προσωπικότητες μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό θα συμβάλλει στην δική μας ευτυχία αλλά και στην ευτυχία των άλλων.



Γράφει ο George James

Σχόλια