Αγάπα τον εαυτό σου ή Η τέχνη της αυτοαποδοχής



Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να τον αποδέχεσαι όπως είναι και να συμβιβάζεσαι με  τις πλευρές  του εαυτού σου που δεν μπορείς να αλλάξεις.

Σημαίνει να έχεις αυτοσεβασμό, θετική εικόνα για τον εαυτό σου και απεριόριστη αυτοαποδοχή.

Αυτό δεν σημαίνει να είσαι ένας άνθρωπος με αλαζονεία, εκνευρισμό και να σκέφτεσαι ότι είσαι καλύτερος από όλους τους συνανθρώπους σου.Σημαίνει να έχεις έναν υγιή σεβασμό για τον εαυτό σου, γνωρίζοντας ότι είσαι ένας άξιος άνθρωπος.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε στους εαυτούς μας ότι κανένας δεν είναι τέλειος.

Όλοι έχουμε τα δυνατά και τα αδύνατα μας σημεία και σίγουρα διαθέτουμε όλα τα εφόδια για να εργαστούμε με σκοπό τη συνεχή βελτίωση του εαυτού μας.

Κάθε ένας από εμάς είναι μοναδικός και έχει ιδιαίτερα ταλέντα και ικανότητες.

Το να εκτιμήσετε τον εαυτό σας εξαρτάται από εσάς τους ίδιους. Πρέπει να ανακαλύψετε τι σας κάνει μοναδικό ως άνθρωπο και να αναπτύξετε περαιτέρω αυτά τα ταλέντα. Έχουμε ευθύνη στον εαυτό μας να το πράξουμε.

Δεν μπορείτε να κάθεστε και να περιμένετε να σας αποδεχτούν οι άλλοι. Εργαστείτε για την αποδοχή του εαυτού σας. Είστε ο μόνος που έχετε. Είναι υπέρ σας να είστε ο καλύτερος άνθρωπος  που μπορείτε να είστε.

Μέχρι να αγαπήσετε τον εαυτό σας, δεν θα μπορέσετε να αγαπήσετε κανέναν άλλον άνθρωπο. Μπορείτε να αγαπάτε έναν άνθρωπο στον βαθμό που αγαπάτε τον ίδιο σας τον εαυτό.

Πως θα αγαπήσετε τον εαυτό σας;

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το να επενδύετε και να ασχολείστε συνεχώς με την προσωπική σας ανάπτυξη.

Πρέπει να καταλάβετε ότι είστε άνθρωπος και ταυτόχρονα θα πρέπει να αναγνωρίσετε ότι διαθέτετε σωματικές  και πνευματικές ικανότητες με τις οποίες θα μπορέσετε να ξεπεράσετε τις δυσκολίες της ζωή σας αλλά και εμπόδια που μπορεί να παρουσιαστούν στο δρόμο σας.

Όταν αγαπάς τον εαυτό σου προσπαθείς να τον φροντίσεις σωματικά, διανοητικά αλλά και συναισθηματικά. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να φροντίσετε να καλλιεργείτε  συνεχώς το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα σας.

Το σώμα

Μπορείτε να φροντίσετε το σώμα σας, τρώγοντας υγιεινά, κάνοντας γυμναστική, και με το να κοιμάστε καλά. Υπάρχουν πολλά βιβλία που μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε ποιες είναι οι πιο ωφέλιμες τροφές για τον οργανισμό σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το βάρος σας, απευθυνθείτε σε έναν διατροφολόγο.

Το μυαλό 

Το μυαλό σας πρέπει να εξασκείτε συνεχώς. Προσπαθήστε να μαθαίνετε συνεχώς νέα πράγματα, διαβάζοντας βιβλία αυτοβελτίωσης αλλά και παρακολουθώντας διάφορα επιμορφωτικά σεμινάρια.

Το να διατηρείτε το μυαλό σας ενεργό, βοηθά στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών γήρατος, όπως είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ και η άνοια.

Το να κρατάτε τις νευρικές συνδέσεις του μυαλού σας ενεργές βοηθά στη διατήρηση της μνήμης και των λειτουργιών του εγκέφαλου σε υψηλά επίπεδα.

Το πνεύμα

Εάν φροντίζετε το σώμα και το μυαλό σας, αλλά παραμελείτε το πνεύμα σας, τότε θα υπάρξει έλλειψη ισορροπίας, και θα νιώθετε ότι κάτι λείπει από την ζωή σας. Η φροντίδα του πνεύματος, σας αναζωογονεί και σας βοηθά να αντιμετωπίσετε τις πιέσεις και τις προκλήσεις της καθημερινότητας.

Όταν αγαπάς τον εαυτό σου, επενδύεις στην προσωπική σου ανάπτυξη. Μην σταματήσετε ποτέ  να αγαπάτε τον εαυτό σας. Όταν αγαπάμε τον εαυτό μας, μπορούμε να κάνουμε και τους άλλους να μας αγαπήσουν.


Γράφει ο George James

Σχόλια