7 συνήθειες που θα τονώσουν την αυτοπεποίθηση σου



Ένα από τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που μαγνητίζει τους γύρω τους είναι η αυτοπεποίθηση. Όταν εμπιστεύεστε τον εαυτό σας έχετε περισσότερες πιθανότητες να πετύχετε τους στόχους σας και να γίνετε πιο ελκυστικοί ως προσωπικότητες.

Παρακάτω παρουσιάζονται 7 τρόποι που θα σας βοηθήσουν να τονώσετε την αυτοπεποίθηση σας.

1.      Εργαστείτε για την αυτοεκτίμηση σας

Ο απόλυτος πυρήνας της αυτοπεποίθησης είναι η υψηλή αυτοεκτίμηση. Αυτοεκτίμηση είναι η ικανότητα να δίνεις αξία στον εαυτό σου. Τα κολακευτικά σχόλια της οικογένειας σας, των φίλων σας, των συνεργατών σας δεν μπορούν να χτίσουν την αυτοεκτίμηση σας. Αληθινός αυτοσεβασμός υπάρχει όταν κάνετε πάντα αυτό που θεωρείται σωστό ανεξάρτητα αν αυτό είναι η σωστή επιλογή η όχι.

2.      Να είστε ένας καλός συνομιλητής

Προσπαθήστε να έχετε ενεργό ρόλο σε μία συνομιλία. Μπορεί να μην έχετε να πείτε κάτι εντυπωσιακό για τη ζωή σας, αλλά βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να μιλήσετε για κάτι νέο και ιδιαίτερο. Δείξτε πραγματικό ενδιαφέρον για ότι έχουν να σας πουν οι άλλοι και κάντε ερωτήσεις. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που αποπνέει ισχυρή αυτοπεποίθηση.

3.      Σταματήστε να ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι

 Δεν πρέπει να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Οι φίλοι μου πιστεύουν ότι είμαι επιτυχημένος/η;, είμαι ο/η πιο όμορφος/η στο χώρο;, μήπως ακούγομαι ανόητος/η;. Όλες αυτές οι σκέψεις συνεπάγονται με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Εστιάστε σε αυτά που εσείς θέλετε να επικοινωνήσετε στους άλλους.

4.      Κάντε πρακτική για τη σωστή στάση του σώματος και για τις σωστές χειρονομίες

Είτε κάθεστε, ξαπλώνετε, στέκεστε ή περπατάτε, βεβαιωθείτε ότι έχετε μια ευθεία στάση προς τα εμπρός. Η λυγισμένη στάση είναι ένα σημάδι χαμηλής αυτοπεποίθησης ιδιαίτερα όταν επικοινωνείτε με κάποιον. Επιπλέον οι μορφασμοί του προσώπου και άλλες χειρονομίες μπορούν να στείλουν μη λεκτικά σήματα για  το αν είστε άνετοι. Θα πρέπει να αποφεύγετε να δαγκώνετε τα χείλη σας, να μιλάτε παρά πολύ κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας αλλά και να μην αποφεύγετε την άμεση βλεμματική επαφή, διότι όλα αυτά συνεπάγονται με έλλειψη αυτοπεποίθησης. Αντ’ αυτού να χαμογελάτε συχνά, να μιλάτε όσο πρέπει και όταν είναι αναγκαίο και να διατηρείτε την άμεση βλεμματική επαφή.

5.      Απορρίψτε τις αρνητικές σκέψεις

Το άγχος και το στρες είναι συχνά αναπόφευκτα, αλλά υιοθετώντας εκφράσεις όπως: «δεν μπορώ να το κάνω αυτό», «δεν είμαι αρκετά καλός/η», «είμαι πολύ άσχημος/η», κάνετε κακό στον εαυτό σας και αυτό θα αποβεί μοιραίο για την αυτοεκτίμηση σας. Καταγράψτε τα αρνητικά συναισθήματα σας σε ένα φύλλο χαρτιού και πετάξτε το μακριά. Μιλήστε με ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν. Υιοθετείστε θετικές εκφράσεις όπως: «θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό», «αξίζω». Το κλειδί είναι να παρακινείτε τον εαυτό σας με θετικό τρόπο συνεχώς.

6.      Τίποτα δεν μπορεί να “χτυπήσει” την αγάπη που νιώθετε για τον εαυτό σας

Γνωρίστε τον εαυτό σας, μάθετε τα αδύνατα σας σημεία και βελτιώστε τα αντί να ζείτε μαζί τους. Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές στη ζωή σας που θα αποτύχετε. Αυτό όμως δεν σημαίνει κάτι. Αναγνωρίστε τα λάθη σας και δουλέψτε σκληρά έτσι ώστε να τα καταφέρετε την επομένη φορά.

7.      Αντικατοπτρίστε τους στόχους και τις προτεραιότητες της ζωής σας

Βρείτε λίγο χρόνο και σκεφτείτε εάν είστε ικανοποιημένοι με τον εαυτό σας. Σκεφτείτε αν πρέπει να αλλάξετε κάτι σε αυτόν ή αν πρέπει να ανακατατάξετε τις προτεραιότητες σας. Η αυτοαξιολόγηση είναι ζωτικής σημασίας για την προσωπική σας ανάπτυξη.



 Γράφει ο George James







Σχόλια