5 συμβουλές για να ζήσετε μια συνειδητά ισορροπημένη ζωή



Μια καλά ισορροπημένη ζωή είναι απαραίτητη για την προσωπική ανάπτυξη και ηρεμία ενός ατόμου.

Είτε εργαζόμαστε, πηγαίνουμε σχολείο, είτε είμαστε συνταξιούχοι, έχουμε όλοι ευθύνες.

Υπάρχουν πράγματα που θέλουμε να κάνουμε και πράγματα που πρέπει να κάνουμε.

Η πρόκληση είναι να ισορροπήσουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε με αυτό που απολαμβάνουμε και επιλέγουμε να κάνουμε. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Εάν δεν είμαστε σε θέση να περιορίσουμε το άγχος που νιώθουμε και να διαχειριστούμε μια καλά ισορροπημένη ζωή, τότε θα υπάρξουν σωματικές, συναισθηματικές και πνευματικές συνέπειες στην υγεία μας.


Συμβουλές για μια καλά ισορροπημένη ζωή

1. Φροντίστε τον εαυτό σας: δεν μπορείτε να πετύχετε τίποτα εάν δεν είστε υγιείς. Μπορεί να πιστεύετε ότι τρώγοντας κάτι πρόχειρο, με το να κοιμάστε λίγες ώρες και χωρίς να ασκείστε, μπορείτε να είστε αποτελεσματικοί, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, διότι με αυτό τον τρόπο ζωής θα νιώθετε εξαντλημένοι και δεν θα έχετε όρεξη να κάνετε τίποτα. Ξεκουραστείτε, ασκηθείτε σωστά, φάτε υγιεινά, ακούστε την αγαπημένη σας μουσική, διαβάστε ένα βιβλίο, συναντηθείτε με αγαπημένους φίλους ή κάντε ένα ζεστό μπάνιο το οποίο θα σας χαλαρώσει.

2. Μάθετε ποιες είναι οι προτεραιότητες σας: εξετάστε τις αξίες σας και αποφασίστε τι είναι σημαντικό για εσάς. Θέστε τα όρια σας. Μπορεί να είστε στη φάση οικοδόμησης μια καριέρας, μπορεί να δημιουργείτε μια οικογένεια ή μπορεί να πηγαίνετε σχολείο. Ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεστε οι ενέργειες σας θα είναι διαφορετικές. Μην προσπαθείτε να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, διότι αυτό θα σας προκαλέσει σύγχυση, άγχος και δεν θα σας οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων σας.

3. Δημιουργείστε μια αποτελεσματική νοοτροπία: να είστε οργανωμένοι και να προγραμματίζετε τις δραστηριότητες σας. Δημιουργείστε μια λίστα υποχρεώσεων σε ένα ημερολόγιο ή μια ατζέντα στα οποία θα αναγράφετε επερχόμενα ραντεβού αλλά και σημαντικές συναντήσεις. Φροντίστε επίσης να αφήσετε και χρόνο για να χαλαρώσετε, να περάσετε ωραίες στιγμές με την οικογένεια σας αλλά και με αγαπημένα σας πρόσωπα.  Με αυτό τον τρόπο θα φορτίσετε τις μπαταρίες σας και θα είστε πιο αποτελεσματικοί.

4. Να περιμένετε το αναπάντεχο: καθημερινά μπορεί να συμβούν πράγματα, τα οποία δεν είχατε προγραμματίσει, όπως αναποδιές και απρόσμενες αλλαγές. Αυτό δεν θα πρέπει να σας αγχώσει, διότι δεν μπορείτε να τα έχετε όλα υπό έλεγχο. Με ηρεμία και προσοχή θα πρέπει να αναπροσαρμόσετε το πρόγραμμα σας έτσι ώστε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά κάθε ξαφνική αλλαγή.

5. Διατηρείστε μια θετική ψυχική στάση: ξεκινήστε κάθε μέρα με στόχο να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε. Μπορεί τα πράγματα να μην πάνε πάντα όπως τα έχετε προγραμματίσει, αλλά μπορεί να πάνε καλά εάν έχετε θετική διάθεση εξ αρχής. Μέρος του να ζεις μια ισορροπημένη ζωή είναι να μάθεις πώς να αντιμετωπίζεις τις αντιξοότητες, τα απρόβλεπτα γεγονότα και την αβεβαιότητα. Μην αφήσετε όλα τα απρόβλεπτα γεγονότα να σας επηρεάσουν. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να ζήσετε μια καλά ισορροπημένη ζωή και λιγότερο αγχωτική.

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε και να σχεδιάσουμε τα πάντα στη ζωή μας, μπορούμε όμως να αποφασίσουμε σε ποια σημεία θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας.

Αυτό είναι κάτι που απαιτεί κριτική σκέψη και ικανότητα στην επίλυση προβλημάτων αλλά οδηγεί σε μια καλά ισορροπημένη ζωή με λιγότερο άγχος.



Γράφει ο George James





































Σχόλια