7 τρόποι για να τονώσεις τη διάθεση σου


Υπάρχουν στιγμές που ανεξάρτητα από το πόσο προσπαθούμε να το αποφύγουμε, βυθιζόμαστε σε μια λιγότερο παραγωγική διάθεση.

Σέρνουμε τα πόδια μας, αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε κίνητρα, και χάνουμε τη προοπτική μας. Όταν συμβεί αυτό θα πρέπει να εφαρμόσουμε στρατηγικές για να το αντιμετωπίσουμε.

Παρακάτω παρουσιάζονται 7 τρόποι που θα τονώσουν τη διάθεση σας.

1. Ασκηθείτε: η άσκηση είναι ο πιο γρήγορος τρόπος που θα σας ανεβάσει τη διάθεση. Και αυτό συμβαίνει διότι όταν γυμνάζεστε αυξάνονται τα επίπεδα των ενδορφινών. Η έκκριση σεροτονίνης και ενδορφινών την ώρα της άσκησης, συμβάλλουν στην καλή διάθεση.

2. Φτιάξτε τη στάση του σώματός σας: η ψυχολόγος και καθηγήτρια του Harvard, Amy Cuddy, σε ομιλία της στο TED υποστηρίζει ότι η στάση του σώματός σου μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπεις τον εαυτό σου και κατ΄ επέκταση τη διάθεσή σου. Σε έρευνα που πραγματοποίησε η Cuddy μελέτησε τη στάση του σώματος των συμμετεχόντων, από τους οποίους ζήτησε να κάθονται είτε με στητό κορμό είτε όχι. Παράλληλα, μέτρησε τα επίπεδα τεστοστερόνης και κορτιζόλης, των ορμονών που επηρεάζουν την αυτοπεποίθηση και το στρες αντίστοιχα, πριν και μετά από αυτό. Όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν μία στητή στάση σώματος, μετά από 2 λεπτά είχαν 20% αύξηση της τεστοστερόνης τους και μία μείωση της τάξεως του 25% της κορτιζόλης, αποδεικνύοντας πως ακόμα και η στάση του σώματος μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης.

3. Ακούστε ένα τραγούδι με έντονο ρυθμό: τα τραγούδια με έντονο ρυθμό συμβάλλουν θετικά στην αλλαγή της διάθεση σας. Ερευνητές μελέτησαν 31 τραγούδια διαφορετικών εποχών, προκειμένου να διαπιστώσουν πόση αυτοπεποίθηση ένιωθαν οι άνθρωποι πριν και αφού τα ακούσουν. Ανακάλυψαν ότι τα τραγούδια με έντονο ρυθμό έκαναν ένα άτομο να νιώθει περισσότερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με όσα είχαν πιο αργό. Και μην ξεχνάμε τι είπε ο Πλάτων: «Η μουσική και ο ρυθμός βρίσκουν το δρόμο τους στα μυστικά μέρη της ψυχής».

4. Κοιμηθείτε καλά: Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται 7 ώρες βραδινού ύπνου κατά μέσο όρο για να ξεκουράσει το σώμα του και να γεμίσει μπαταρίες για την επόμενη μέρα. Είναι απαράβατος κανόνας να μην αναβάλλεται τον βραδυνό ύπνο όταν νιώθετε υπνηλία. Αν το πρόγραμμά σας το επιτρέπει αξιοποιήστε και τον μεσημεριανό ύπνο. Ο σύντομος μεσημεριανός ύπνος θα σας αναζωογονήσει και θα σας επιτρέψει να αντεπεξέλθετε στις ανάγκες της υπόλοιπης ημέρας με περισσότερη ενέργεια και αυτοπεποίθηση.

5. Εστιάστε στα θετικά: μπορεί κάποια πράγματα να μην σας πάνε όπως τα σχεδιάσατε και αυτό να σας κάνει να σκέφτεστε αρνητικά. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να εστιάσετε στο τι πήγε καλά μέσα στη μέρα, στην εβδομάδα ακόμη και μέσα στο μήνα.

6. Μιλήστε σε κάποιον που εμπιστεύεστε: η εξωτερίκευση των συναισθημάτων σας σε έναν φίλο ή σε ένα συγγενικό πρόσωπο που εμπιστεύεστε είναι κάτι θεραπευτικό. Και αυτό συμβαίνει διότι η συζήτηση με ένα πρόσωπο που σας νοιάζεται αλλά και οι συμβουλές που μπορεί να σας δώσει μόνο θετική επίδραση θα έχουν στη διάθεση σας.

7. Αλλάξτε εντελώς κατεύθυνση: Μερικές φορές η απόρριψη ή η κακή διάθεση μπορεί να είναι το αποτέλεσμα του υπερβολικού χρόνου σε μια συγκεκριμένη εργασία. Σε αυτές τις περιπτώσεις το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απομακρυνθείτε από αυτό που κάνετε και να εμπλακείτε σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Π.χ. εάν εργάζεστε σε υπολογιστή όλη την ημέρα, κάντε ένα διάλειμμα και πηγαίνετε για ψώνια, επισκεφτείτε έναν φίλο ή καθαρίστε την ντουλάπα σας.

Όπως μπορείτε να δείτε, δεν είμαστε στο έλεος των διαθέσεών μας. Όταν κολλάμε (και όλοι το κάνουμε μερικές φορές), έχουμε την ικανότητα να σηκωθούμε και να προχωρήσουμε μπροστά.


Γράφει ο George James















Σχόλια