Σκέψου θετικά!



Πολύ συχνά όταν αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση, ή είμαστε μίζεροι, παίρνουμε πάντοτε τη συμβουλή να "σκεφτούμε θετικά!".

Μερικές φορές είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Σημαίνει να αρνηθούμε τον πόνο ή την ταλαιπωρία μας;

Πρέπει να προσποιούμαστε ότι όλα είναι εντάξει;

Επιστημονική έρευνα έδειξε πως τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν το μυαλό μας.

Στο πείραμα έλαβαν μέρος άτομα, από τα οποία ζητήθηκε να θυμηθούν κάποια αντικείμενα από μία λίστα που τους δόθηκε. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι συμμετέχοντες με αρνητικά συναισθήματα, θυμήθηκαν λιγότερα αντικείμενα απ’ ότι εκείνοι που ένιωθαν θετικά συναισθήματα. Το συμπέρασμα είναι, πως τα αρνητικά συναισθήματα περιορίζουν το μυαλό μας αναγκάζοντάς μας να επιλέξουμε ανάμεσα σε περιορισμένες επιλογές. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως σε καταστάσεις που πρέπει να πάρουμε πολύ σημαντικές αποφάσεις άμεσα. Όταν είμαστε παγιδευμένοι σε ένα περιορισμένο αριθμό επιλογών εξαιτίας των αρνητικών συναισθημάτων μας, παίρνουμε λάθος αποφάσεις τις οποίες γρήγορα μετανιώνουμε.

Πολλές φορές προτιμάμε να βρισκόμαστε μέσα σε μια δύσκολη κατάσταση και να βυθιζόμαστε μέσα σε αυτή διότι δεν έχουμε την δύναμη και το κουράγιο να σταθούμε όρθιοι και να την αντιμετωπίσουμε. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να αφυπνιστούμε, να σηκωθούμε και να προχωρήσουμε μπροστά αντιμετωπίζοντας όλα αυτά που κάνουν κακό στη ψυχική μας υγεία.

Για να το πραγματοποιήσουμε αυτό θα πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας αλλά και τη στάση μας σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που εμφανίζονται στη ζωή μας.

Τα αρνητικά συναισθήματα συχνά χρησιμεύουν ως ένδειξη ότι κάτι δεν λειτουργεί ή χρειάζεται προσοχή. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά και να προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε τι συμβαίνει σε εμάς με χρήσιμο, εποικοδομητικό τρόπο για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Αυτό, δεν σημαίνει άρνηση πόνου και δυσφορίας. Σημαίνει να κατανοήσουμε τα συναισθήματα μας με αποτέλεσμα να ενισχύσουμε την αποφασιστικότητά μας έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες.


Συμβουλές για την ανάπτυξη θετικής σκέψης


-Αντιμετωπίστε τις δυσκολίες για να εξελιχθείτε: Στη ζωή δεν κυλούν όλα ομαλά. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες οι οποίες θεωρούνται και μαθήματα ζωής. Δεν θα πρέπει να αποφύγετε να τις αντιμετωπίσετε ή να τις αντιμετωπίσετε με φόβο. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τις δείτε ως ευκαιρίες για να γίνετε ισχυρότεροι, σοφότεροι και πιο ανθεκτικοί. Αυτός είναι ένας θετικός τρόπος σκέψης για να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες που μπορεί να εμφανιστούν στη ζωή σας.

- Μάθετε από τα λάθη σας: Όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θα θέλατε μην απελπίζεστε. Προσπαθήστε να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε. Αποφύγετε να πέσετε στις ίδιες παγίδες ή να κάνετε τα ιδία λάθη. Αυτός ο θετικός τρόπος σκέψης θα σας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να αντιμετωπίσετε δύσκολες στιγμές και περιβλήματα που μπορεί να υπάρξουν στη ζωή σας.

Όπως είπε ο James Joyce: «Τα λάθη ενός ανθρώπου είναι οι πύλες της ανακάλυψης»

- Νιώστε αυτοπεποίθηση και εκτιμήστε τις ικανότητές σας: Πολλές φορές η χαμηλή μας αυτοπεποίθηση ευθύνεται για τις αρνητικές μας σκέψεις και γενικότερα για την αρνητική στάση ζωής. Είναι πολύ σημαντικό να εκτιμήσουμε τις ικανότητές μας και να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να αισθανθεί όμορφα πιστεύοντας στη μοναδικότητά μας. Αν σας φαίνεται πολύ δύσκολο να βοηθήσετε μόνοι σας τον εαυτό σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία πολύ απλή διαδικασία. Σταθείτε μπροστά στον καθρέφτη σας και μιλήστε ανοιχτά για τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα σας, της εμφάνισής σας και της προσωπικότητάς σας γενικά. Αν ο γραπτός λόγος σας εμπνέει περισσότερο τότε πάρτε ένα φύλλο χαρτί και σημειώστε όλα αυτά για τα οποία θα έπρεπε να νιώθετε όμορφα αλλά δεν έχετε δώσει την απαιτούμενη σημασία.

-Γίνετε επίμονοι: Να έχετε ένα θετικό τρόπο σκέψης και να μην τα παρατάτε ποτέ.  Κυνηγήστε τα όνειρα και τους στόχους σας. Εμπόδια και δυσκολίες θα υπάρξουν αλλά με θετική σκέψη θα ξεπεραστούν όλα.

- Ξεκινήστε τη μέρα σας με θετικές σκέψεις: Με το που ξυπνήσετε το πρωί σκεφτείτε κάτι θετικό όπως «είμαι ευτυχισμένος με όσα έχω» και προσπαθήστε να έχετε αυτή τη σκέψη στο νου σας όλη την ημέρα. Όχι μόνο θα καταφέρετε να σκέφτεστε κάτι θετικό και να έχετε ανεβασμένη διάθεση, αλλά θα κρατάτε απασχολημένο το μυαλό σας χωρίς να υπάρχει χώρος να γεννηθούν αρνητικές σκέψεις.

-Διαβάστε για ανθρώπους που οι δυσκολίες δεν τους εμπόδισαν να πετύχουν στη ζωή τους:  Διαβάστε για τους θριάμβους επιτυχημένων ανθρώπων και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τις δυσκολίες που εμφανιστήκαν στη ζωή τους. Με αυτό τον τρόπο θα εμπνευστείτε και θα παρακινηθείτε κι εσείς με αποτέλεσμα να παραμείνετε θετικοί και συγκεντρωμένοι.

- Κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν και σας ανεβάζουν ψυχολογικά: Ένας πρακτικός τρόπος είναι να δημιουργήσετε μία λίστα με όλα τα πράγματα που κάνοντάς τα νιώθετε υπέροχα. Αυτά μπορεί να είναι δραστηριότητες έκφρασης συναισθημάτων και εκτόνωσης όπως ο χορός, το τραγούδι, μία βόλτα με αγαπημένα πρόσωπα ή η δραπέτευση από την καθημερινότητα με ένα ταξίδι ή ακόμη και ένα καλό βιβλίο. Θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από το βάρος των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων και να αντιμετωπίζετε τη ζωή με μία πιο θετική ματιά.


Τα οφέλη της θετικής σκέψης


Υπάρχει μια πληθώρα οφελών για την υγεία που συνδέονται με τη θετική σκέψη. Παρακάτω θα αναφερθούν μερικά:

-Καλύτερη συνολική ψυχολογική υγεία

-Χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης

-Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής

-Χαμηλότερα επίπεδα στρες

-Αυξημένη αντίσταση στο κοινό κρυολόγημα

-Καλύτερη διαχείριση του άγχους

-Χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων που οδηγούν στο θάνατο

-Αυξημένη σωματική ευεξία



Γράφει ο George James



















































Σχόλια