H κατάθλιψη των Social Media

 


Οι μελέτες δείχνουν ότι όσο περνάνε τα χρόνια, οι νέες γενιές μεγαλώνουν με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αποκτούν μια «σχέση» με αυτή τη τεχνολογία, η οποία μπορεί να είναι επιζήμια για τον οργανισμό ενός ανθρώπου, διότι ο εγκέφαλος του δεν είναι φτιαγμένος multitasking, δηλαδή δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Οπότε αυτή η αποεστίαση της προσοχής από κάτι και η εστίαση σε κάτι άλλο, μια ειδοποίηση για παράδειγμα που εμφανίζεται στην οθόνη, η ανάγκη του ατόμου να κοιτά συνέχεια το κινητό του τηλέφωνο, μπορεί να επιφέρει δυσάρεστες συνέπειες.

Μια μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο του Τέξας, έδειξε ότι και κλειστό να είναι ένα κινητό τηλέφωνο, εάν βρίσκεται στο οπτικό μας πεδίο, αποσπά τη προσοχή μας από κάποια δραστηριότητα που κάνουμε εκείνη τη στιγμή.

Οι ειδικοί της ψυχικής υγείας έχουν καταλήξει στους παρακάτω όρους:

PSMU= Προβληματική Χρήση SOCIAL MEDIA

Έρευνα έχει δείξει ότι 4 στους 10 νέους παρουσιάζουν σημαντική αύξηση κινδύνου για καταθλιπτικά συμπτώματα.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι επιστήμονες της ψυχικής υγείας του πανεπιστημίου Bergen της Νορβηγίας, έβγαλαν μια θαυμάσια κλίμακα που βασίζεται στο βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο, το οποίο μετράει ακριβώς τη προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

FOMO(Fear of missing out)=ο φόβος ότι θα χάσουμε κάτι

Αυτός ο φόβος εμφανίζεται όταν το άτομο φοβάται ότι θα χάσει «κάτι σημαντικό». Για παράδειγμα μια ενημέρωση στο facebook ή μια δημοσίευση στο instagram ή στο twitter.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το FOMO είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την εμπλοκή ενός ατόμου στη προβληματική χρήση των social media.

Phubbing= περιφρονούμε τους γύρω μας, «κολλάμε» στην οθόνη

Αυτός ο όρος παρουσιάζει τον εθισμό που έχει ένα άτομο με τα social media.

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο από τη καθημερινότητα μας, είναι ότι βλέπουμε παρέες νέων αλλά και μεγαλύτερων ανθρώπων, οι οποίοι βγαίνουν μια βόλτα σε μια καφετέρια, σε ένα εστιατόριο και είναι προσκολλημένοι στις οθόνες των κινητών τους τηλεφώνων.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό Journal of Depression and Anxiety, συνδέει τη χρήση των social media με συμπτώματα κατάθλιψης.

Οι ειδικοί της ψυχικής υγείας ανέφεραν ότι μπορεί να εμφανιστούν καταθλιπτικά συμπτώματα, όπως επίσης διανοητική ομίχλη, άγχος αλλά και απόσπαση της προσοχής.

Παρακάτω θα παρουσιαστεί ένα τεστ με 6 ερωτήσεις, το οποίο έχει δημιουργηθεί από επιστήμονες της ψυχικής υγείας και δείχνει τον κίνδυνο εθισμού στα social media.

-Σκέφτεστε πολλές ώρες τα social media;

-Αισθάνεστε την ανάγκη να χρησιμοποιείτε τα social media ολοένα και περισσότερο;

-Χρησιμοποιείτε τα social media για να ξεχάσετε προσωπικά προβλήματα;

-Προσπαθείτε συχνά να μειώσετε τη χρήση και δεν μπορείτε;

-Νιώθετε νευρικοί και ανήσυχοι όταν δεν έχετε πρόσβαση σε αυτά;

-Χρησιμοποιείτε τα social media τόσο πολύ που έχει αρνητική επίδραση στη δουλειά ή τις σπουδές σας;

Όλοι θα πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε σωστά το χρόνο που αφιερώνουμε στα social media.

Θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο, για παράδειγμα, μπορούμε ανά 1 ώρα να ελέγχουμε τις ειδοποιήσεις μας.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εξαρτάται η καθημερινότητα μας από τα social media.  Η προβληματική χρήση μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες για τον οργανισμό μας.

Μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα social media για επαγγελματική χρήση ή για να επικοινωνούμε με συγγενείς και φίλους μας, αλλά δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε να δίνουμε προτεραιότητα στην πραγματική ζωή και όχι στην εικονική.

 

Γράφει ο George James


Πηγή:

Η κατάθλιψη των Social Media: Ο ψυχίατρος Δημ. Παπαδημητριάδης στον ANT1







































Σχόλια