Υπόθεση Αχιλλέα Τέντα: το «σατανικό» ζευγάρι που του αφαίρεσε τη ζωή

 


Δεκέμβριος του 2001. Ένα στυγερό έγκλημα συγκλόνισε την τοπική κοινωνία της Μαγνησίας, αλλά και όλη την Ελλάδα με πρωταγωνιστές ένα “σατανικό” ζευγάρι εραστών και έναν άτυχο, απατημένο σύζυγο, τον 58χρονο Αχιλλέα Τέντα.

Ο Αχιλλέας Τέντας ήταν έμπορος δερμάτων στην περιοχή του Βόλου, ευκατάστατος, αγαπητός σε φίλους, γνωστούς και συνεργάτες του. H Μαρία Τέντα, ήταν μία εντυπωσιακά όμορφη κοπέλα, όταν γνώρισε τον Αχιλλέα Τέντα στην ηλικία των δεκαέξι ετών. Το γεγονός ότι ήταν ιδιαίτερα εύπορος, αποτέλεσε για την Μαρία ένα σημαντικό κίνητρο, να παραβλέψει το ότι ήταν αρκετά χρόνια μεγαλύτερος της, και να έρθει σε κοινωνία γάμου μαζί του, για να εξασφαλίσει ένα «ανέμελο» και απροβλημάτιστο μέλλον. Την οικογενειακή τους ευτυχία ολοκλήρωσε ο ερχομός των 2 παιδιών και στον ορίζοντα δεν διαφαινόταν τίποτε που να μπορούσε να ταράξει την οικογενειακή τους γαλήνη.

Κάποια στιγμή, για άγνωστους στο ευρύ κοινό λόγους, η 40χρονη σύζυγος Μαρία ξεκίνησε μια εξωσυζυγική σχέση με τον 30χρονο αγρότη Νίκο Κωτούλα. Παρά τα όποια προσχήματα προσπάθησαν να κρατήσουν, η σχέση αυτή των δύο εραστών εξελίχθηκε αρκετά προκλητική.

Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, επί περίπου δύο χρόνια που μετρούσε η παράνομη σχέση, η σύζυγος δεν δίσταζε να βάζει κρυφά τον εραστή της μέσα στο σπίτι που ζούσε με τον άντρα της. Συνήθιζε μάλιστα να ρίχνει υπνωτικό στο φαγητό ή το ποτό του άντρα της ή και αναισθητικό σπρέι, ώστε να κοιμάται βαθιά, όσο εκείνη έφερνε μέσα τον εραστή της για να χαρούν τον έρωτά τους.

Ένα βράδυ όμως, ο 58χρονος Αχιλλέας έτυχε να ξυπνήσει και κατάπληκτος να δει τον εραστή της γυναίκας του με τα εσώρουχα μέσα στο σαλόνι του σπιτιού του. Ακολούθησε τότε ένας άγριος καβγάς με τη Μαρία και ο 58χρονος την απείλησε με διαζύγιο, αν δεν διέκοπτε άμεσα την παράνομη σχέση της. Εκείνη όμως δεν φαίνεται να πτοήθηκε.

Λίγες μέρες μετά, ο Κωτούλας θα προτείνει στην Μαρία Τέντα να πάρει τα 15 εκατ. δραχμές που είχε στον κοινό λογαριασμό της με τον άντρα της και να φύγει μαζί του, μακριά από τον Αλμυρό του Βόλου. Να κάνουν μία καινούργια αρχή οι δυο τους. Θα του αρνηθεί.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 2001 ο 59χρονος άντρας θα ξαπλώσει από νωρίς, από το απόγευμα στο κρεβάτι του. Είχε πιει τσίπουρα με τον γαμπρό του και είχε επιστρέψει σπίτι του, ζαλισμένος. Δεν θα ξυπνήσει ούτε όταν θα περάσουν απ’ το σπίτι για να τους δουν ο γιος του με την αρραβωνιαστικιά του. Όταν φύγουν κι αυτοί, η γυναίκα του θα βάλει μπροστά το μεγάλο της σχέδιο.

Το παράθυρο του δωματίου που έβλεπε στη βεράντα το είχε αφήσει ανοιχτό από νωρίς και έτσι στις 20.00, από εκεί θα εισβάλει στο σπίτι τους ο 32χρονος τότε αγρότης. Θα ψεκάσουν τον σύζυγο της με αναισθητικό σπρέι στο πρόσωπο, εκείνος όμως δεν θα χάσει τις αισθήσεις του. Θα ξυπνήσει και ο Κωτούλας θα τον χτυπήσει με γροθιές στο πρόσωπο. Δευτερόλεπτα αργότερα θα του περάσει ένα συρματόσχοινο γύρω απ’ τον λαιμό και θα τον στραγγαλίσει.

Εν τω μεταξύ, στο σπίτι βρισκόταν και η ηλικιωμένη πεθερά της Μαρίας και μητέρα του θύματος, στην οποία είχαν δώσει επίσης υπνωτικό για να μην πάρει χαμπάρι τα τραγικά συμβάντα.

Το πρώτο μέρος του σατανικού τους σχεδίου είχε πραγματοποιηθεί και πλέον έμενε να ξεφορτωθούν το πτώμα του άτυχου άντρα μαζί με τα ίχνη της εγκληματικής τους πράξης.

Αφού τύλιξαν το πτώμα με ένα σεντόνι, το μετέφεραν με το αυτοκίνητο του θύματος σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία του Αλμυρού, όπου στη συνέχεια με ένα όχημα του Κωτούλα το πήγαν σε ένα κτήμα του πατέρα του και το πέταξαν στο πηγάδι που υπήρχε εκεί. Μετά άφησαν το αυτοκίνητο του άτυχου συζύγου στο λιμάνι του Βόλου, ώστε να φανεί πως είχε φύγει για κάποιο ταξίδι.

Κάποια στιγμή αργότερα, ο Κωτούλας επέστρεψε στο κτήμα και έριξε τσιμέντο στο πηγάδι, ώστε να είναι ακόμα πιο σίγουρος ότι το πτώμα του άντρα δεν θα ανακαλυφθεί ποτέ. Οι παράφρονες εραστές ήταν σίγουροι πως είχαν διαπράξει το τέλειο έγκλημα.

Το επόμενο πρωί, η Μαρία Τέντα θα μπει ανήσυχη στο Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού. Θα ισχυριστεί ότι ο σύζυγός της είχε φύγει ξαφνικά από το σπίτι τους από την προηγούμενη ημέρα και ότι ακόμη δεν είχε δώσει ακόμη σημάδια ζωής. “Είχαμε ένα καβγαδάκι, πήρε το αυτοκίνητο και έφυγε”, θα πει δήθεν αναστατωμένη στους αστυνομικούς.

Η “BMW” του 59χρονου θα βρεθεί από έναν συγγενή του παρατημένη στο λιμάνι και εντός του, οι αστυνομικοί θα βρουν και το τσαντάκι του θύματος. “Γιατί να αφήσει το τσαντάκι στο αυτοκίνητο του, εφόσον ήθελε να το σκάσει με το πλοίο; Ποιος ο λόγος”, θα αναρωτηθούν.

Ένας άλλος φίλος του θα καταθέσει ότι εκείνο μεσημέρι έπιναν τσίπουρα μαζί σε ένα μαγαζί, ότι ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετος και πώς κανόνισαν το βράδυ να βγουν έξω με τις γυναίκες τους. “Αν είχε σκοπό να εξαφανιστεί ή να κάνει κακό στον εαυτό του, θα σχεδίαζε να βγει για να διασκεδάσει;”, θα αναρωτηθεί μπροστά στους αστυνομικούς.

Τα παιδιά τους, βλέποντας τον καιρό να περνάει και τον πατέρα τους να μη δίνει σημεία ζωής, άρχισαν να πιέζουν τη μητέρα τους να τον αναζητήσουν στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη. Εκείνη αρχικά θα αρνηθεί, αλλά μόλις συμπληρωθούν τέσσερις μήνες από την εξαφάνισή του, θα υποχωρήσει.

Εκείνο το βράδυ της εκπομπής, πολλά στόματα συγχωριανών τους θα ανοίξουν, καθώς και δεν άντεχαν να βλέπουν την “παράστασή” της 44χρονης μπροστά στην κάμερα, αλλά και επειδή αγαπούσαν πραγματικά τον σύζυγό της. Ο Αχιλλέας Τέντας ήταν γνωστός για τη βοήθεια που συχνά πρόσφερε σε όποιον συντοπίτη του είχε ανάγκη.


Λίγες ώρες μετά το τέλος της προβολής της εκπομπής, το ζευγάρι θα συναντηθεί μέσα στη νύχτα, φοβισμένο για όσα είχαν ακουστεί στον αέρα. Εντούτοις δεν πήραν καμία προφύλαξη, δεν γνώριζαν ότι οι αστυνομικοί τους αναζητούσαν.

Προηγουμένως είχαν φτάσει πληροφορίες ότι το βράδυ που εξαφανίστηκε ο άντρας, είχαν δει να μπαίνει στο σπίτι της Μαρίας Τέντα ο 32χρονος αγρότης. Παράλληλα, μάρτυρας είπε στην εκπομπή ότι λίγες ημέρες μετά το μοιραίο βράδυ κάποιοι έριξαν τσιμέντο στο πηγάδι που υπήρχε στο κτήμα του πατέρα του Κωτούλα. Στις 16 Απριλίου του 2002, με τη βοήθεια ενός εκσκαφέα θα άνοιγαν το πηγάδι και θα έβρισκαν μέσα το πτώμα του 59χρονου άνδρα, τυλιγμένο με ένα σεντόνι.

Καταδίκη και τελευταία πράξη

Το δολοφονικό ζεύγος συνελήφθη και οδηγήθηκε στην Ασφάλεια Βόλου.

“Έγινε συμπλοκή στο σπίτι και εκεί σκότωσε τον άνδρα μου”, θα πει η 44χρονη. “Εγώ απλώς τη βοήθησα να εξαφανίσει το πτώμα του συζύγου της, εκείνη τον σκότωσε”, θα αντιτείνει εκείνος. Ο ένας τα ρίχνει στον άλλον μπροστά στον ανακριτή.

Νίκος Κωτούλας

Ο 32χρονος Νίκος Κωτούλας και η 44χρονη Μαρία Τέντα θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση και για συναυτουργία αντίστοιχα. Οι δύο πρώην εραστές κάθισαν στις δύο άκρες του εδωλίου και απέφευγαν ακόμη και να διασταυρώσουν τα βλέμματά τους.

Μαρία Τέντα

H 28χρονη Χρυσούλα Τέντα ήταν η πρώτη μάρτυρας που κατέθεσε στη δίκη χωρίς να ρίξει ούτε μια ματιά στη μητέρα της και σε κάθε αναφορά της έκανε λόγο για «την κατηγορουμένη». «H κατηγορουμένη σχεδίασε και εκτέλεσε μαζί με τον εραστή και συγκατηγορούμενό της τη δολοφονία του πατέρα μου», είπε, δημιουργώντας αίσθηση στο ακροατήριο. «Δέκα ημέρες πριν από τη δολοφονία του ο πατέρας μου είχε βρει στην κρεβατοκάμαρά του τα παπούτσια του εραστή της κατηγορουμένης. Το κλίμα στο σπίτι εκείνες τις μέρες ήταν απερίγραπτο», κατέθεσε η Χρυσούλα Τέντα.

Τόσο η Χρυσούλα Τέντα όσο και ο αδελφός της Χρήστος βρίσκονταν στο δικαστήριο «υπερασπιζόμενοι», όπως είπαν, «τη μνήμη του πατέρα τους». H κοπέλα, μάλιστα, αντέδρασε έντονα όταν – κατά την απολογία της – η Μαρία Τέντα ξέσπασε σε λυγμούς.

Και οι δύο καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, ο Κωτούλας για ανθρωποκτονία από πρόθεση και η Τέντα για συναυτουργία.

Το 2005, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας όπου θα εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, θα επιβάλει και πάλι την ποινή των ισοβίων δεσμών στους δύο εραστές, επικυρώνοντας ουσιαστικά την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου.

Ο Κωτούλας επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη στην πρώην ερωμένη του, υποστηρίζοντας ότι εκείνη σκότωσε τον άνδρα της και αυτός απλώς τη βοήθησε να «απαλλαγεί» από το πτώμα.

Στην 45χρονη τότε Μαρία Τέντα, επιβάλλονται και δύο επιπλέον χρόνια φυλάκισης για σωματική βία, αφού το δικαστήριο είχε δεχτεί ότι η γυναίκα φρόντιζε να ναρκώνει τον συζύγου της, κάθε φορά που είχε «ραντεβού» με τον εραστή της και δολοφόνο του!

Οδηγείται στις Φυλακές Κορυδαλλού και από εκεί μαζί με τις συγκρατούμενες της, μεταφέρεται στις νεόδμητες Γυναικείες Φυλακές Ελαιώνα Θηβών, όπου θα προσφέρει καθημερινά κοινωνική εργασία ως νοσοκόμα στο ιατρείο των φυλακών.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της Μαρίας Τέντα, Νίκος Παπαπέτρου, θα κάνει αίτηση αναίρεσης της πρωτόδικης απόφασης από τον Άρειο Πάγο, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή και έτσι η υπόθεση επέστρεψε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας, που θα την δίκαζε με διαφορετική σύνθεση. Το σκεπτικό των μελών του Αρείου Πάγου ήταν ότι το Εφετείο δεν εντόπισε σωστά τη συμμετοχή της γυναίκας στη δολοφονία του συζύγου της. Όπως είπε ο κ. Παπαπέτρου, «η πελάτισσά μου εξακολουθεί να παραμένει φυλακισμένη από τον Απρίλιο του 2001 στις γυναικείες φυλακές Θηβών, ωστόσο, αφού πλέον πληροί τους όρους της αποφυλάκισης, είναι πλέον ζήτημα κάποιων μηνών -περίπου δύο- να πάρει τον δρόμο της ελευθερίας».

Τον Οκτώβριο του 2010 η Μαρία Τέντα παρουσιάστηκε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας, το οποίο ακύρωσε την καταδίκη της ισόβιας κάθειρξης, κάνοντας δεκτό τον ισχυρισμό του συνηγόρου της για απλή συνέργεια στη δολοφονία του συζύγου της και όχι για συναυτουργία.

Η κατηγορία μετατράπηκε σε απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και το δικαστήριο την καταδίκασε το Νοέμβριο του 2010 σε κάθειρξη 21 ετών, «σπάζοντας» έτσι ουσιαστικά τα ισόβια.

Η απόφαση αυτή θα ανοίξει το δρόμο της ελευθερίας για τη γυναίκα με τα γαλάζια μάτια που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, αφού έχοντας εκτίσει 8,5 χρόνια θα μπορεί να αποφυλακιστεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες, έχοντας ήδη εκτίσει τα 3/5 της ποινής της.

Η Μαρία Τέντα το 2010

Το 2011 η Μαρία Τέντα, αποφυλακίζεται μετά από την 9ετή παραμονή της ως κρατούμενη στις γυναικείες φυλακές των Θηβών.

Ο δολοφόνος εραστής της, Νικόλαος Κωτούλας, εξέτισε επίσης μέρος της ποινής του μέχρι και το 2019, όταν τελικά αποφυλακίστηκε. Σε ένα απροσδόκητο παιχνίδι της μοίρας, στις 20 Οκτωβρίου του 2020, ο 48χρονος πλέον άντρας έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα. Παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο, καθώς διέσχιζε τον παράδρομο της Εθνικής Οδού Βόλου-Λάρισας μπροστά από τη Χαλυβουργία Βελεστίνου.

Ο ξαφνικός θάνατος του πρώην αδίστακτου δολοφόνου ήρθε ως η τελευταία πράξη της συγκλονιστικής υπόθεσης και η οριστική τελεία σε άλλο ένα έγκλημα πάθους στα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά.

 

Γράφει ο George James

 

Πηγές:

www.docuventa.gr

-www.crimi.gr

-www.oneman.gr



Σχόλια