Ακαδημαϊκά μορφωμένοι αλλά κοινωνικά αμόρφωτοι

 


Πολλές φορές ταυτίζουμε την παιδεία και την μόρφωση με την εκπαίδευση και την απόκτηση γνώσεων και πτυχίων. Η κοινωνία μας θεωρεί αμόρφωτο έναν άνθρωπο που δεν έχει τελειώσει το σχολείο, ή δεν έχει πάει πανεπιστήμιο. Οι τίτλοι, όμως, δεν φτιάχνουν χαρακτήρες και συμπεριφορές. Τα πτυχία είναι πολύ καλά για την προσωπική ανάπτυξη και επαγγελματική σταδιοδρομία, όμως δεν εξασφαλίζουν αρετές όπως η υπομονή, η καλοσύνη, η τιμιότητα, ο σεβασμός, η ενσυναίσθηση.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μόρφωση δεν είναι μόνο η γνώση, δηλαδή όσα μαθαίνουμε στα σχολεία, στα πανεπιστήμια ή μέσα στην κοινωνία. Μόρφωση είναι και ο τρόπος που χρησιμοποιούμε την γνώση που έχουμε λάβει, δηλαδή ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στους συνανθρώπους μας αλλά και στα υπόλοιπα ζωντανά πλάσματα της γης.

Μόρφωση είναι να κρατάμε και να αναπτύσσουμε τις ανθρώπινες μας αξίες, όπως η δικαιοσύνη, το καθήκον, η τιμιότητα, η αλήθεια, η εργατικότητα, , η ενσυναίσθηση, η αγάπη προς τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Η παιδεία του ανθρώπου είναι στενά συνδεμένη με την ανατροφή που έχει δεχτεί ως παιδί μέσα στην οικογένειά του. Είναι η ανατροφή που έχει πάρει από τους γονείς του, αυτή που επηρεάζει σχεδόν απόλυτα τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις ευκολίες και της δυσκολίες της ζωής.

Ο άνθρωπος, ωστόσο, συνεχώς εξελίσσεται. Γι’ αυτό και η παιδεία του ατόμου εξαρτάται, επίσης, σε μεγάλο βαθμό από την εσωτερική του ανάγκη να προχωρήσει πέρα από τα συγκεκριμένα όρια, που έθεσαν οι εκάστοτε συνθήκες στην  ανατροφή του μέσα στην οικογένειά του.

Θα ήταν άδικο να καταδικάσουμε τους ανθρώπους που λόγω των οικονομικών δυσκολιών που μπορεί να αντιμετώπισαν οι οικογένειες τους δεν κατάφεραν να σπουδάσουν σε ένα πανεπιστήμιο. Θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε πως παιδεία έχουν μόνο όσοι μεγαλώνουν σε ένα πλούσιο μορφωτικό περιβάλλον ή σε ένα εύπορο οικονομικά περιβάλλον. Θα ακυρώναμε την προσπάθεια του ατόμου στην αυτοβελτίωσή του.

Η παιδεία του ανθρώπου φαίνεται στη συμπεριφορά του κι αυτό είναι μια γενικευμένη παραδοχή.  Η μικροπρέπεια, η μικροψυχία, η κοινωνική αμορφωσιά και η αγένεια χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο που δεν έχει παιδεία.

“Αγένεια είναι η προσπάθεια των χαμηλού επιπέδου ατόμων να παραστήσουν τους σπουδαίους”- Eric Hoffer.

Κοινωνικά μορφωμένος τελικά, είναι εκείνος, που έχει φροντίσει, να διαθέτει τον πλούτο των αρχών, που ακόμα και κάποιοι πνευματικά μορφωμένοι, αδυνατούν να εκφράσουν με τη συμπεριφορά τους.

Ένας άνθρωπος ο οποίος διαθέτει ακαδημαϊκή αλλά και κοινωνική μόρφωση μπορεί να βάλει το δικό του λιθαράκι για μια καλύτερη κοινωνία.

“Η μόρφωση είναι θέμα συμπεριφοράς”- Σωκράτης.

 

Γράφει ο George James









































































Σχόλια