Υπόθεση Σπύρου Σταρίδα: O σφαγέας των Τρικάλων


 

Ήταν 10:30 το βράδυ της Κυριακής 28 Ιουνίου 1981, στο χωριό Παλαιομονάστηρο Τρικάλων. Επικρατούσε ηρεμία και όλα φαινόντουσαν συνηθισμένα. Άλλωστε στο χωριό, που είναι όμορφο και γραφικό, δεν συνέβαινε ποτέ κάτι συνταρακτικό. Αυτή την ηρεμία έμελλε να καταστρέψει η δολοφονική μανία του Σπύρου Σταρίδα, ο οποίος σε κατάσταση αμόκ σκότωσε οκτώ ανθρώπους, πριν αυτοκτονήσει.

Ο Σπύρος Σταρίδας ήταν ένας 48χρονος αγρότης, πατέρας δύο παιδιών, που αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό είχε σταματήσει να παίρνει τα χάπια του και μεθούσε συχνά. Λίγες ώρες πριν από το φονικό, είχε πάει στο καφενείο του χωριού να παίξει χαρτιά και τίποτα δεν προμήνυε το κακό που θα ερχόταν. Όταν γύρισε στο σπίτι του όμως, άρχισε να δείχνει τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια. Πήρε μερικά ρούχα του και τα έκαψε, ενώ επίσης είπε στην γυναίκα του να του δώσει το καλό του παντελόνι και το πουκάμισο με τα αστέρια, γιατί απόψε θα πέθαινε. Μάλιστα, την παρότρυνε να πάρει τα παιδιά τους και να φύγει. Η άτυχη γυναίκα προσπάθησε να τον καθησυχάσει αλλά δεν τα κατάφερε.

Ήταν βράδυ και τίποτα δεν προμήνυε όσα θα ακολουθούσαν. Με θολωμένη σκέψη, ο 48χρονος άρπαξε την καραμπίνα του και ξεκίνησε να σκορπάει τον θάνατο. Οι νεκροί που άφησε στο πέρασμά του ήταν οκτώ συνολικά, και μαζί με τον ίδιο εννιά.




Οι νεκροί ήταν οι εξής :

  1. Αθανάσιος Σταρίδας, 67 ετών, πατέρας του.
  2. Δήμητρα Σταρίδα, 66 ετών, μητέρα του.
  3. Κωνσταντίνος Σταρίδας, 86 ετών, παππούς του.
  4. Λαμπρινή Σταρίδα, 87 ετών, γιαγιά του.
  5. Σταμούλω Σταρίδα, 44 ετών, σύζυγός του.
  6. Στυλιανή Ζιάγκα, 57 ετών, θεία του.
  7. Παναγιώτης Ζιάγκας, 67 ετών, θείος του.
  8. Ηλίας Κουσκουρής, 68 ετών, γείτονάς του.
  9. Και ο ίδιος ο δολοφόνος, Σπύρος Σταρίδας, 48 ετών.

Το πρώτο του θύμα ήταν ο ίδιος του ο πατέρας, ο 67χρονος Αθανάσιος Σταρίδας. Στη συνέχεια πυροβόλησε τον παππού του, Κωνσταντίνο Σταρίδα, 86 ετών και τη γιαγιά του, Λαμπρινή Σταρίδα, 87 χρονών. Τέλος πυροβόλησε τη μάνα του. Οι τρεις πρώτοι πέθαναν ακαριαία. Η μητέρα του, Δήμητρα Σταρίδα, 66 ετών τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίσθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Εκεί, παρά τις προσπάθειες των γιατρών κατέληξε σε λιγότερο από 24 ώρες.

Τα επόμενα δύο θύματα του ήταν επίσης συγγενείς. Κρατώντας πάντα την καραμπίνα στο χέρι, καθώς περπατούσε, συνάντησε στο δρόμο τη θεία και τον θείο του. Τον παρακάλεσαν να πετάξει το όπλο, αλλά μάταια. Νεκροί έπεσαν ο 67χρονος Παναγιώτης Ζιάγκας και η 57χρονη Στυλιανή Ζιάγκα.

Μέσα στην τρέλα του, φαίνεται να είχε μόνο λίγες στιγμές διαύγειας. Όταν βρέθηκε μπροστά στο έντρομα παιδιά του. Τα παιδιά είχαν αντιληφθεί το τι γινόταν, αφού άκουγαν τους πυροβολισμούς. Παρακολουθούσαν κρυμμένα πίσω από το παράθυρο. Όταν είδαν τον πατέρα τους να μπαίνει στο σπίτι, κρατώντας την καραμπίνα, ο γιος του τον ικέτευσε «Μη μας σκοτώσεις κι εμάς πατέρα, μη μας σκοτώσεις». Ο Σπύρος, μέσα στην τρέλα του, λες και αντιλήφθηκε ότι τα παιδιά που είχε μπροστά του, ήταν τα δικά του παιδιά, τα κοίταξε σαστισμένος και μετά τα προσπέρασε, χωρίς, ευτυχώς, να τα πειράξει.


Βγήκε έξω και συνέχισε το ”αρρωστημένο” του έργο. Συνάντησε στο δρόμο ένα γείτονα, τον Ηλία Κουσκουρή, ο οποίος προσπάθησε να τον πείσει να πετάξει την καραμπίνα. Δυστυχώς είχε την ίδια κατάληξη με τους προηγούμενους. Ο 68χρονος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες μπροστά στο σπίτι του.

Τελευταίο θύμα του Σπύρου ήταν η ίδια του η γυναίκα, Σταμούλω. Η άτυχη 44χρονη είχε τρέξει στο σπίτι του κουμπάρου της, Θανάση Μπιζελιώτη, μιας και τότε δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα, προκειμένου να ειδοποιήσει την Αστυνομία. Ο άντρας της την πέτυχε στην αυλή του σπιτιού του κουμπάρου τους. Την επέπληξε λέγοντάς της: «Τί δουλειά έχεις στο σπίτι του κουμπάρου; Εδώ στεφανωθήκαμε; Άντε στα παιδιά σου». Η γυναίκα δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Την σκότωσε κι αυτή, πυροβολώντας την εν ψυχρώ.




Ο τελευταίος θάνατος

Κανείς δε μπορεί να ξέρει τι επικρατούσε εκείνες τις στιγμές στο μυαλό του δολοφόνου. Αν σκέφτηκε κάτι, αν συνειδητοποίησε τί είχε κάνει..

Μετά και τη δολοφονία της γυναίκας του, ο 48χρονος στήριξε την καραμπίνα στο έδαφος, ακούμπησε την κάννη στην καρδιά του και πάτησε τη σκανδάλη. Έτσι, αυτοκτονώντας, έγραψε τον επίλογο στο αιματοβαμμένο έργο, που έγραψε ο ίδιος.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι από τη μανία του γλύτωσαν άλλοι δύο άνθρωποι. Η συγχωριανοί του Νίκη Διαγούμα και ο σύζυγός της, είδαν το δράστη να περνά μπροστά από την αυλή τους. Τον παρακάλεσαν να αφήσει την καραμπίνα. Ο 48χρονος όπλισε την καραμπίνα και την έστρεψε προς το μέρος τους, ωστόσο εκείνοι πρόλαβαν και μπήκαν στο σπίτι τους κι έτσι σώθηκαν.


Ένα χωριό βουτηγμένο στο αίμα

Τις επόμενες ώρες το χωριό Παλαιομονάστηρο Τρικάλων βρέθηκε να θρηνεί τους χωριανούς του και να μετράει τις πληγές του.

Τελέστηκαν οι κηδείες όλων των θυμάτων. Επτά συγγενείς και ένας γείτονας ήταν ο φρικτός απολογισμός. Και φυσικά και ο ίδιος ο δολοφόνος. Η νεκρώσιμη ακολουθία τελέστηκε στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο χωριό. Σε ομαδικό τάφο ετάφησαν ο δράστης και οι έξι συγγενείς του (πατέρας, παππούς, γιαγιά, θείος, θεία και σύζυγος του δράστη). Ο γείτονας Ηλίας Κουσκουρής ετάφη ξεχωριστά. Το ίδιο και η μητέρα του δράστη, η οποία τάφηκε μία μέρα αργότερα.

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Η Αστυνομία ξεκίνησε να ερευνά την υπόθεση. Πρώτα απ’ όλα το κατά πόσο ο δράστης είχε άδεια οπλοφορίας. Ο διοικητής του τμήματος χωροφυλακής διαβεβαίωσε ότι ο δράστης είχε την απαραίτητη άδεια. Τότε τέθηκε το επόμενο εύλογο ερώτημα. Πώς είναι δυνατόν να έχει άδεια οπλοφορίας ένας άνθρωπος με ψυχολογικά προβλήματα και με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, αφού στο παρελθόν είχε νοσηλευτεί αρκετές φορές σε διάφορες νευρολογικές κλινικές; Επίσημη απάντηση δε δόθηκε ποτέ. Το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι το φονικό όπλο, δηλαδή την καραμπίνα, την είχε στείλει ως δώρο η αδελφή του από τον Καναδά.

Μπορούσε να αποφευχθεί το μακελειό; Μετά τη νύχτα του τρόμου, έγινε γνωστό από συγχωριανούς του, πως ο 48χρονος δράστης λίγες ώρες πριν αιματοκυλήσει το χωριό, είχε επισκεφθεί το καφενείο του χωριού, όπου ήρεμος έπαιξε χαρτιά με άλλους θαμώνες του μαγαζιού. Στη συνέχεια, πήγε σπίτι του, σύμφωνα με μαρτυρίες, πήρε κάποια είδη ρουχισμού, έβαλε φωτιά και τα έκαψε. Επιπλέον, φέρεται να είχε πει στη γυναίκα του, να του δώσει το καλό το παντελόνι και το πουκάμισο με τα αστέρια, γιατί όπως της είπε, εκείνο το βράδυ θα σκοτωνόταν, ενώ την παρότρυνε να πάρει τα παιδιά τους και να φύγει. Προφανώς είχε πάθει κάποια μορφή κρίσης. Η γυναίκα του προσπάθησε να τον καθησυχάσει, αλλά δεν τα κατάφερε.

Ο επίλογος

Κανείς δε ξέρει με σιγουριά αν θα μπορούσαν να γλυτώσουν από το κακό. Τόσοι νεκροί και δύο ακόμα ”ζωντανά” θύματα. Τα δυό του ανήλικα παιδιά, που έζησαν τον τρόμο και ακόμα κι αν γλύτωσαν, έμειναν ολομόναχα, αφού όλη τους η οικογένεια είχε ξεκληριστεί. Ευτυχώς, σύμφωνα με πληροφορίες, τα παιδιά αυτά έχουν μεγαλώσει, έχουν αφήσει τις φρικτές μνήμες πίσω τους και είναι καλά στη ζωή τους.

Ωστόσο, ο πατέρας τους Σπύρος Σταρίδας και το θολωμένο του μυαλό θα κάνουν πάντα το χωριό των Τρικάλων να θυμάται εκείνη τη καλοκαιρινή νύχτα, που βάφτηκε με αίμα…



Γράφει ο George James



Πηγές:

- ”Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα” του Πάνου Σόμπολου, εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ

«Μη μας σκοτώσεις κι εμάς πατέρα!» – Η ιστορία του «Σφαγέα των Τρικάλων»

Σχόλια