Girl in the Basement(Το Κορίτσι στο Υπόγειο): η αληθινή ιστορία της Elisabeth Fritzl

 


28 Αυγούστου 1984. Η 18χρονη Ελίζαμπεθ Φριτζλ, μετά από έναν καβγά με τον πατέρα της, εξαφανίστηκε από προσώπου γης.

Λίγες μέρες αργότερα, στο σπίτι της οικογένειας Φριτζλ στην πόλη Αμστέτεν της Αυστρίας έφτασε ένα γράμμα. Σύμφωνα με αυτό, η κοπέλα το είχε σκάσει για να γίνει μέλος μίας αίρεσης και ζητούσε από τους γονείς της να μην την ψάξουν. Ο γραφικός χαρακτήρας ανήκε στην Ελίζαμπεθ.

Ο Γιόζεφ Φριτζλ γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1935 στο Αμστέτεν της Αυστρίας. Σε ηλικία 21 ετών παντρεύτηκε την 17χρονη Ροζμαρί, με την οποία απέκτησαν επτά παιδιά. Το τέταρτο στη σειρά ήταν η Ελίζαμπεθ. Ωστόσο, την περίοδο της γέννησής της, ο πατέρας της δεν ζούσε στο σπίτι με την οικογένειά του.

Ο 30χρονος άντρας είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σε 18 μήνες φυλάκιση για τον βιασμό μίας νεαρής κοπέλας. Είχε αποκαλυφθεί μάλιστα ότι τα βράδια συνήθιζε να τριγυρνά σε πάρκα και σε άλλα απομονωμένα σημεία της πόλης και να παρενοχλεί γυναίκες. Παρόλα αυτά, η Ροζμαρί δεν υπέβαλε αίτηση διαζυγίου. Αντίθετα, συγκάλυψε τον σύζυγό της, διαδίδοντας στους συγγενείς και στα παιδιά της ότι ο Γιόζεφ έλειπε σε επαγγελματικό ταξίδι.

Μόλις αποφυλακίστηκε, ο Φριτζλ ήταν αποφασισμένος να μην ξαναμπεί ποτέ στη φυλακή. Όχι όμως καταπιέζοντας τις βίαιες ορέξεις του. Απλώς, αυτή τη φορά θα ήταν καλύτερα προετοιμασμένος.

Η εκλεκτή Ελίζαμπεθ

Από πολύ μικρή, η Ελίζαμπεθ φαινόταν να μονοπωλεί το ενδιαφέρον του πατέρα της. Ο Γιόζεφ ήταν υπερπροστατευτικός και ιδιαίτερα κτητικός με τη μικρή του κόρη. Έψαχνε τα πράγματά της, δεν την άφηνε να βγαίνει συχνά από το σπίτι και δεν της επέτρεπε να κάνει παρέα με συνομηλίκους της. Το πραγματικό μαρτύριο, όμως, ξεκίνησε όταν η Ελίζαμπεθ έκλεισε τα 11. Τότε, ο βίαιος άντρας άρχισε να την παρενοχλεί σεξουαλικά.

Το κορίτσι δεν μίλησε ποτέ σε κανέναν. Για χρόνια υπέμενε τη φριχτή κατάσταση που εκτυλισσόταν πίσω από τις κλειστές πόρτες του παιδικού της δωματίου. Υπέφερε σιωπηλά με μόνη ελπίδα ότι, όταν επιτέλους ενηλικιωνόταν, θα κατάφερνε να ξεφύγει από την κόλαση που ζούσε.

Η υπόγεια φυλακή

Ήταν 28 Αυγούστου του 1984. Η Ελίζαμπεθ είχε κλείσει τα 18 και είχε μόλις τελειώσει το σχολείο. Ο Γιόζεφ Φριτζλ ήξερε ότι η στιγμή που περίμενε είχε φτάσει. Ήταν η ώρα να θέσει σε εφαρμογή το μακάβριο σχέδιο που προετοίμαζε χρόνια.

Ύστερα από έναν καβγά που είχαν, ο Γιόζεφ φώναξε την κόρη του στο υπόγειο του σπιτιού. Μόλις εκείνη κατέβηκε, την νάρκωσε με ένα ισχυρό υπνωτικό. Ώρες αργότερα, η Ελίζαμπεθ ανέκτησε τις αισθήσεις της και βρέθηκε αντιμέτωπη με μία εφιαλτική κατάσταση. Βρισκόταν αλυσοδεμένη σε ένα μικρό, άδειο τσιμεντένιο δωμάτιο.

Ο Γιόζεφ Φριτζλ, όντας μηχανικός, είχε κατασκευάσει στο υπόγειο του σπιτιού του μία μυστική κρύπτη που οδηγούσε σε ένα αδιαπέραστο καταφύγιο ακόμα πιο βαθιά στα έγκατα της γης. Από το 1978, ο αυστηρός οικογενειάρχης κατέβαινε σε καθημερινή βάση στην αποθήκη του σπιτιού και έχτιζε μία απαραβίαστη υπόγεια φυλακή.

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, κανένα μέλος της οικογένειας δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό. Αρχικά, ο Γιόζεφ τους είχε απαγορεύσει ρητά να πλησιάζουν την αποθήκη. Το δωμάτιο εκείνο είχε μετατραπεί σε ένα άβατο που κανείς δεν τολμούσε να παραβιάσει. Επιπλέον, λόγω επαγγέλματος, ήταν απολύτως φυσιολογικό και συνηθισμένο να ασχολείται με τις ώρες με κατασκευές και μαστορέματα. Μέσα σε έξι χρόνια είχε χτίσει ένα δεύτερο σπίτι, 20 μέτρα κάτω από αυτό που κατοικούσε με την οικογένειά του.

Οι τοίχοι ήταν κατασκευασμένοι από υλικά που χρησιμοποιούνταν για την προστασία από τις ατομικές βόμβες, υπήρχε πλήρης μόνωση, καθώς και πέντε διαφορετικές δικλείδες ασφαλείας για την πρόσβαση στο «καταφύγιο».

Εφιαλτική αιχμαλωσία

Για τους εννέα πρώτους μήνες ο διεστραμμένος πατέρας είχε την Ελίζαμπεθ αλυσοδεμένη. Την επισκεπτόταν κάθε βράδυ και αφού τη βίαζε ανελέητα, της άφηνε ένα πιάτο φαγητό. Ύστερα από το διάστημα αυτό, αποφάσισε να τη λύσει. Φυσικά όχι επειδή τη λυπόταν, αλλά προκειμένου να ευχαριστιέται περισσότερο την πράξη, όπως έλεγε.

Αυτή ήταν η καθημερινότητα της δύσμοιρης κοπέλας για πέντε εφιαλτικά χρόνια. Το 1989 έφερε στον κόσμο τον πρώτο καρπό των αλλεπάλληλων αιμομικτικών βιασμών. Γέννησε ολομόναχη στο σκοτεινό υπόγειο, με μόνη βοήθεια ένα βιβλίο μαιευτικής που της είχε δώσει ο πατέρας της για αυτόν τον σκοπό. Μέσα στα επόμενα χρόνια, θα έφερνε στον κόσμο άλλα έξι παιδιά.

Μάλιστα, ένα από αυτά γεννήθηκε πρόωρα και αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Ο Φριτζλ αρνήθηκε να το πάει σε γιατρό, φοβούμενος ότι το μυστικό του θα αποκαλυπτόταν. Έτσι, το μωρό πέθανε. Ο Γιόζεφ Φριτζλ έκαψε τη σορό στην ξυλόσομπα του υπογείου.

Η υπόγεια φυλακή ήταν μεγάλη, αλλά σίγουρα δεν προοριζόταν για επτά άτομα. Ο μεσήλικας βασανιστής πλέον ανησυχούσε ότι οι φωνές των μικρών παιδιών θα γίνονταν αντιληπτές από τους γείτονες ή, ακόμα χειρότερα, από την ίδια του την οικογένεια. Έτσι, πήρε την απόφαση να μεταφέρει τρία από τα έξι παιδιά στον «πάνω κόσμο». Διάλεξε τα πιο μικρά, που δεν αντιλαμβάνονταν ακόμη τι συνέβαινε γύρω τους, τα έβαλε σε καλάθια και τα άφησε στην εξώπορτα του σπιτιού για να τα βρει η γυναίκα του. Μαζί τους είχαν ένα γράμμα από την Ελίζαμπεθ που παρακαλούσε τους γονείς της “να φροντίσουν τα παιδιά της γιατί εκείνη δεν μπορούσε”. Μάλιστα ανέφερε ότι ήταν ακόμη μπλεγμένη με την υποτιθέμενη αίρεση και ότι δεν επιθυμούσε να την ψάξουν. Η Ροζμαρί για ακόμη μία φορά αναγνώρισε το γραφικό χαρακτήρα της κόρης της και πίστεψε την ίδια ιστορία.

Ο Josef Fritzl μαζί με την σύζυγο του Rosemarie Fritzl

Έτσι, η Ελίζαμπεθ μεγάλωνε τα τρία της παιδιά στην απομόνωση του υπογείου. Τους μάθαινε να γράφουν, να διαβάζουν, να ζωγραφίζουν. Η μόνη τους επαφή με τον έξω κόσμο ήταν μία παλιά τηλεόραση και οι εικόνες των βιβλίων.

Η μεγάλη αποκάλυψη

Τον Απρίλιο του 2008, η μεγαλύτερη κόρη της Ελίζαμπεθ, Κέρστιν, αρρώστησε βαριά. Αναπάντεχα, ύστερα από πιέσεις και παρακάλια της κόρης του, ο Γιόζεφ Φιρτζλ συμφώνησε να την πάει στο νοσοκομείο. Εκεί, οι γιατροί ήρθαν αντιμέτωποι με ένα αποτρόπαιο θέαμα. Μπροστά τους έστεκε μία βρώμικη, χλωμή και υποσιτισμένη 19χρονη κοπέλα, που φαινόταν να υποφέρει από πολλαπλές παθήσεις. Τα στοιχεία της δεν υπήρχαν σε καμία βάση δεδομένων, ενώ η ίδια αρνούταν να μιλήσει. Το θέμα πήρε τέτοιες διαστάσεις που οι γιατροί αποφάσισαν να κάνουν έκκληση στην τηλεόραση έτσι ώστε να βρεθεί κάποιος που να γνωρίζει το κορίτσι.

Μία εβδομάδα αργότερα, φοβούμενος ότι η Κέρστιν θα μιλούσε, ο Φριτζλ δέχθηκε να συνοδεύσει την Ελίζαμπεθ στο νοσοκομείο. Το πλάνο στο μυαλό του φάνταζε απλό. Θα έλυνε την παρεξήγηση λέγοντας ότι ήταν η μητέρα της και θα την παραλάμβανε για να την οδηγήσει πίσω στο υπόγειο.

Μόλις όμως, η γυναίκα έκανε την εμφάνισή της και είπε το όνομά της, οι αστυνομικοί την απομάκρυναν από τον πατέρα της και την οδήγησαν σε ένα δωμάτιο για να της μιλήσουν κατ’ ιδίαν. Η όψη της ήταν σοκαριστική. Η Ελίζαμπεθ ήταν πλέον 42, αλλά όποιος την έβλεπε άνετα θα την περνούσε για 60. Ήταν κι εκείνη υποσιτισμένη και υπερβολικά χλωμή. Και φυσικά αρνιόταν να αρθρώσει λέξη.

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ώρες μέχρι να δεχθεί να μιλήσει. Αφού της εγγυήθηκαν ότι δεν θα άφηναν τον Γιόζεφ Φριτζλ να την πλησιάσει, η Ελίζαμπεθ τους αποκάλυψε τη φρικτή αλήθεια. Οι αστυνομικοί δεν πίστευαν στα αυτιά τους. Έστειλαν άμεσα δυνάμεις στο υπόγειο της οικείας Φριτζλ για να διαπιστώσουν αν αυτό που έμοιαζε με σενάριο ταινίας τρόμου ήταν πραγματικότητα.

Δυστυχώς, όσα τους περιέγραψε η Ελίζαμπεθ ήταν πέρα για πέρα αληθινά. Οι αστυνομικοί απεγκλώβισαν τα άλλα δύο παιδιά που ήταν φυλακισμένα στο υπόγειο και συνέλαβαν τον Γιόζεφ Φριτζλ.

Αν και αρχικά είχε αρνηθεί όλες τις κατηγορίες, την τρίτη μέρα της δίκης του αποφάσισε να δηλώσει ένοχος, ισχυριζόμενος ότι το βίντεο με το οποίο έδωσε την μαρτυρία της στο δικαστήριο η κόρη του, αφού αρνήθηκε να τον δει πρόσωπο με πρόσωπο, του άλλαξε γνώμη.

Μετά από 24 χρόνια αιχμαλωσίας, η Ελίζαμπεθ Φριτζλ και τα παιδιά της ήταν επιτέλους ελεύθερα. Αποφάσισαν να αλλάξουν ονόματα και να κρατήσουν τη νέα τους ταυτότητα μυστική. Ο Γιόζεφ Φριτζλ, από την άλλη, στα 73 του χρόνια, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Η οργή της αυστριακής κοινωνίας δεν κατευνάστηκε. Και πράγματι, είναι γεγονός ότι η καθημερινότητα του υπερήλικα στις υπερσύγχρονες φυλακές σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την κόλαση που έζησε η κόρη του όντας φυλακισμένη στο υπόγειο αυτοσχέδιο κολαστήριο για 24 χρόνια.

Σε κανονική φυλακή θα μεταχθεί ο αιμομίκτης βιαστής Γιόζεφ Φριτσλ, έπειτα από απόφαση αυστριακού δικαστηρίου.

Ο Γιόζεφ Φριτσλ βρίσκεται στη φυλακή για «ψυχικά διαταραγμένους» εγκλείστους ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της δικηγόρου του, Άστριντ Βάγκνερ, θα μεταχθεί σε κανονική φυλακή. Η δικηγόρος του συμπλήρωσε πως σχεδιάζει να υποβάλει αίτημα για την υπό όρους αποφυλάκισή του.

Η ακροαματική συνεδρίαση του Φριτσλ πραγματοποιήθηκε έπειτα από ψυχιατρική εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει πλέον απειλή να διαπράξει νέα εγκλήματα. Μάλιστα, ο ίδιος παρακολούθησε τη συνεδρίαση αν κα πάσχει από άνοια. Ο ίδιος έχει αλλάξει όνομα, χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί το νέο όνομά του.

Πώς είναι σήμερα η ζωή της κόρης του;

Μετά τη δίκη, η Ελίζαμπεθ και τα παιδιά πήραν νέες ταυτότητες και μετακόμισαν σε άγνωστο μέρος. Παντρεύτηκε, επίσης, τον σωματοφύλακα που την προστάτευε μετά τη δημοσιοποίηση της ιστορίας της.

Η Daily Mail κατάφερε να την εντοπίσει και να δημοσιεύσει λεπτομέρειες της νέας της ζωής, χωρίς να αποκαλύψει ωστόσο το σημερινό της επώνυμο, λόγω των αυστηρών αυστριακών νόμων.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η Ελίζαμπεθ ζει πλέον σε μια διώροφη μονοκατοικία περίπου 30 λεπτά με το αυτοκίνητο από το πατρικό της, σε ένα μικροσκοπικό χωριουδάκι. Ένας γκρίζος ξύλινος φράκτης περιβάλλει το πορτοκαλί σπίτι και οι κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται στον εξωτερικό τοίχο παρακολουθούν κάθε επισκέπτη που πλησιάζει στο σπίτι της.

Το σπίτι διαθέτει επίσης έναν περιποιημένο κήπο με μια μικρή πισίνα και κεραμικά έργα τέχνης. Ακριβώς απέναντι είναι το σπίτι της κόρης της Κέρστιν, το οποίο είναι επίσης διακοσμημένο με κεραμικά έργα.

Η οικογένεια λέγεται ότι εγκαταστάθηκε στο συγκεκριμένο χωριό όταν ο μεγαλύτερος γιος της Ελίζαμπεθ, ο Χάραλντ, μετακόμισε εκεί και είπε στην αδελφή του πόσο απομονωμένο μέρος είναι.

Οι ντόπιοι, από την πλευρά τους, δεν μιλούν για την οικογένεια. «Η Ελίζαμπεθ και μερικά από τα μεγαλύτερα παιδιά ζουν ακόμα εδώ και κάθε τόσο μπορεί να τους δεις στο εστιατόριο και στις εκδηλώσεις του χωριού. Όλοι γνωρίζουν τι συνέβη, αλλά κανείς δεν μιλάει για το παρελθόν – έχουν μια νέα ζωή και εμείς το σεβόμαστε αυτό», δήλωσε στην Daily Mail ένας κάτοικος του χωριού.

Παντρεύτηκε τον σωματοφύλακά της

Όσο για την προσωπική ζωή της Ελίζαμπεθ, παντρεύτηκε τον σωματοφύλακά της Τόμας Βάγκνερ, ο οποίος είναι 23 χρόνια νεότερός της. Σύμφωνα με την εφημερίδα Oesterreich, το ζευγάρι ήρθε πιο κοντά αφού πέρασε μήνες μαζί μετά την απελευθέρωσή της από το κολαστήριο που είχε δημιουργήσει ο πατέρας της Γιόζεφ Φριτζλ και παντρεύτηκαν όταν εκείνη ήταν 52 ετών. Όπως δήλωσε μια πηγή στο δημοσίευμα, «είναι ζευγάρι. Όλοι είδαν από την αρχή πόσο ασφαλής ένιωθε μαζί του».

Ο Γιόζεφ Φριτζλ αποκάλυψε τι περνούσε από το μυαλό του όταν σχεδίαζε να φυλακίσει την ίδια του την κόρη για 24 χρόνια και να κάνει επτά παιδιά μαζί της. Οι σκέψεις του βιαστή αποκαλύφθηκαν στο βιβλίο Die Abgründe des Josef F (Οι άβυσσοι του Γιόζεφ Φ), το οποίο κυκλοφόρησε στη Γερμανία, με τη βοήθεια της Αυστριακής δικηγόρου Άστριντ Βάγκνερ, σύμφωνα με την Daily Mail.

«Στην αρχή ήταν απλώς ένα παιχνίδι του μυαλού και πήρε μορφή»

Αναλογιζόμενος τα εγκλήματά του, ο Φριτζλ, δήλωσε στα απομνημονεύματά του: «Στην αρχή ήταν απλώς ένα παιχνίδι του μυαλού που έπαιζα... Αλλά το συνήθισα. Η ιδέα, η οποία προηγουμένως μου φαινόταν τόσο παράλογη, τόσο τερατώδης, πήρε μορφή».

«Μια μέρα ήξερα τι έπρεπε να κάνω. Το μόνο που απέμενε ήταν να περιμένω την κατάλληλη ευκαιρία. Εκείνο το βροχερό πρωινό του Σαββάτου είχε έρθει η ώρα. Η σκέψη είχε γίνει πράξη», λέει.

Ο αδίστακτος πατέρας έστησε περίτεχνα την υπόγεια φυλακή του, η οποία διέθετε μια βαριά μεταλλική πόρτα, κρυμμένη πίσω από ένα ράφι στο δωμάτιο εργασίας του. Είχε φροντίσει να έχει πρόσβαση μόνον αυτός, εγκαθιστώντας μια είσοδο χωρίς κλειδί, με μυστικό κωδικό που μόνον αυτός γνώριζε.

Ο πατέρας εξαπάτησε την κόρη του, ώστε να πιστέψει ότι η πόρτα ήταν ηλεκτροφόρα, για να νομίζει η κοπέλα ότι θα σκοτωθεί αν προσπαθούσε να ξεφύγει από τις αρρωστημένες του πράξεις.

Περιγράφοντας πώς ξεκίνησαν τα 24 χρόνια φρικτών εγκλημάτων, ο Φριτζλ είπε: «Το επόμενο πρωί υπέβαλα δήλωση εξαφάνισης στην τοπική χωροφυλακή».

Ο αξιωματικός κατέγραψε προσεκτικά τα πάντα και δήλωσε: «Είναι πάνω από 18 ετών και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει».

Ο Φριτζλ ανάγκασε την κόρη του να γράψει γράμματα στη μητέρα της, εξηγώντας ότι χρειαζόταν χρόνο μακριά από το σπίτι, και στη συνέχεια τα ταχυδρόμησε από μακρινές πόλεις. Είπε στους γείτονες ότι το είχε σκάσει για να ενταχθεί σε μια αίρεση.

«Δεν ήταν εύκολο, γιατί οι σκέψεις για το τι είχα κάνει στριφογύριζαν συνεχώς μέσα μου», είπε.

«Ήμουν συνεχώς σε εγρήγορση. Δεν υπήρχε κανείς στον οποίο μπορούσα να εμπιστευθώ την ψυχή μου. Έπρεπε να κοιτάξω μπροστά και να συνεχίσω τον δρόμο που είχα επιλέξει», έγραψε.

«Μόνο μερικές φορές, όταν ήμουν μόνος μου, με στοίχειωναν μελαγχολικές σκέψεις. Τις καταπίεζα αμέσως, αποσπώντας την προσοχή μου και σκεπτόμενος κάτι άλλο…».

Η κακοποίηση είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση επτά παιδιών, τρία από τα οποία παρέμειναν στην αιχμαλωσία μαζί με τη μητέρα τους. Το ένα πέθανε στα χέρια του Φριτζλ, λίγες μέρες μετά τη γέννησή του. Το πτώμα του το πέταξε σε αποτεφρωτήρα.

Τα άλλα τρία τα μεγάλωσαν ο Φριτζλ και η σύζυγός του, Ρόζμαρι.

Έκανε μάλιστα μεγάλες διακοπές σε μέρη όπως η Ταϊλάνδη, αφήνοντας τα θύματά του να ζουν χωρίς ρεύμα, με αρουραίους, με λύματα και το σάπιο φαγητό στην υπόγεια φυλακή τους.

Γράφοντας το βιβλίο, ο δράστης μιλά για κατανόηση, συμπάθεια και περιγράφει πιθανά σχέδια να επιστρέψει στο Amstetten της Αυστρίας και «ίσως» να στήσει εκεί «μια μικρή επιχείρηση».

Έχει προηγηθεί και μια πρόσφατη υποβολή αίτησης για να μεταφερθεί σε κανονική φυλακή. Τα αυστριακά δικαστήρια έχουν απορρίψει προηγούμενες προσπάθειες να μεταφερθεί σε φυλακή χαμηλότερης ασφαλείας. Ο Φριτζλ, ο οποίος άλλαξε το όνομά του σε Μέιρχοφ, φέρεται τώρα να πάσχει από άνοια.

Όμως η δικηγόρος του ισχυρίστηκε ότι δεν είδε κανένα σημάδι ασθένειας: «Όχι, αυτός ο γέρος εδώ απέχει πολύ από το να είναι ένας ανήμπορος γέρος. Ένιωσα ενέργεια. Δύναμη θέλησης. Αποφασιστικότητα. Κανένα ίχνος άνοιας».

Η  δικηγόρος Άστριντ Βάγκνερ άρχισε να τον επισκέπτεται στη φυλακή και το βιβλίο που προέκυψε, γραμμένο από την ίδια, είναι ένας απολογισμός των εντυπώσεών της, διανθισμένο με τα γραπτά του ίδιου του Γιόζεφ Φριτζλ.

Σε ένα άλλο απόσπασμα του βιβλίου αναφέρει ότι ο Φριτζλ λέει: «Στην πραγματικότητα, είμαι καλός άνθρωπος», και αναφέρει ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η γυναίκα του διέκοψε κάθε επαφή μαζί του.

Ο γεννημένος στη Βρετανία δημοσιογράφος Μαρκ Πέρι, ο οποίος έφερε στο φως την ιστορία τον Απρίλιο του 2008, λέει ότι ο  Φριτσλ τρέφει ακόμα ψευδαισθήσεις ότι «μια μέρα θα είναι ελεύθερος και θα πάει για ψάρεμα, συνεχίζοντας τη ζωή του.»

Ο Πέρι έχει μιλήσει δύο φορές με τον Φριτσλ, μία φορά όταν η Ελίζαμπεθ αγνοείτο και μία όταν εμφανίστηκε στο νοσοκομείο, καταφέρνοντας να απελευθερωθεί από τα δεσμά του.

Γράφοντας για την βρετανική Huffington Post, είπε: «Βρίσκομαι στη δημοσιογραφία εδώ και 30 χρόνια και θεωρούμαι βετεράνος στην ειδησεογραφική κάλυψη εγκλημάτων, αλλά ποτέ μου δεν έχω νιώσει τόσο τρόμο ή δεν έχω δει ένα τέτοιο άτομο. Μέχρι σήμερα δεν έχει μετανοήσει καθόλου, από όσο έχω καταλάβει προσωπικά.»

«Μπορεί ένας ψυχοπαθής του είδους του να θεωρηθεί υπεύθυνος για τόσο αποτρόπαια εγκλήματα; Μετά από τόσο χρόνια που ασχολούμαι με αυτόν τον ψυχρό άνδρα, υπάρχει μόνο μια απάντηση για μένα: Κρατήστε τον κλειδωμένο για το υπόλοιπο της ζωής του. Και αφήστε τον να υποφέρει όπως άφησε και την οικογένειά του να υποφέρει.»

Η ψυχίατρος Δρ Χάιντι Κάστνερ, η οποία μίλησε με το «τέρας» όπως τον αποκαλούν τα Μέσα μέχρι και σήμερα, για να δει αν μπορούσε να δικαστεί, θυμάται πώς ο ίδιος ισχυριζόταν ότι ήταν «γεννημένος για να βιάζει». Η Κάστνερ λέει: «Μερικές φορές ένιωθε άσχημα. Αλλά κρατούσε όλα τα συναισθήματα της μετάνοιας σε απόσταση. Και εάν κάνεις κάτι συχνά, τότε γίνεσαι καλός σε αυτό.»

Και προσθέτει: «Ο λόγος που το έκανε -ή τουλάχιστον ο λόγος που λέει ο ίδιος ότι το έκανε- ήταν ότι είχε την ανάγκη να ελέγχει κάποιο άλλο άτομο, και να ελέγχει μια γυναίκα, να την ελέγχει σεξουαλικά και να ζει τη σεξουαλικότητά του μαζί της, μαζί με κάποιον που βρισκόταν απόλυτα υπό τον έλεγχό του και δεν μπορούσε να του ξεφύγει. Με κάποιον που δεν θα τον άφηνε».


Η Ταινία

Ο τίτλος του αμερικανικού θρίλερ παραγωγής 2021 είναι «Το κορίτσι στο υπόγειο» και το καστ περιλαμβάνει τους Στέφανι Σκοτ, Τζουντ Νέλσον και Τζόελι Φίσερ. Η ταινία μετακινεί την τρομακτική ιστορία στα αμερικανικά προάστια, αλλάζοντας, παραλείποντας και επεκτείνοντας τις λεπτομέρειες του τι πραγματικά συνέβη μεταξύ 1984 και 2008 στην ήσυχη πόλη Άμστετεν.

*Spoilers

Η ταινία Girl In The Basement ξεκινά με τον χαρακτήρα του Judd Nelson Don. Έναν διαταραγμένο αυταρχικό πατέρα που οδηγεί την κόρη του και την εγγονή του στο νοσοκομείο. Η εγγονή του φαίνεται να αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα δύσπνοιας, που μάλλον λειτουργεί συμβολικά. Αυτή, η μητέρα της και ο αδελφός της έχουν παγιδευτεί σε ένα υπόγειο για δεκαετίες από τον παππού της, ο οποίος είναι και πατέρας της.

Στην συνέχεια, η ταινία πηγαίνει πίσω στο χρόνο παρουσιάζοντας την οικογένεια του Don σαν μια συνηθισμένη οικογένεια των Αμερικανικών προαστίων. Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να γίνει αντιληπτό ότι ο πατέρας, Don, έχει κάποια βαθιά ριζωμένα προβλήματα διαχείρισης θυμού. Ενώ η γυναικά του και η μεγαλύτερη κόρη του προσπαθούν να αντισταθμίσουν την κατάσταση, η μικρότερη κόρη, Sara, αρνείται να συμβιβαστεί. Μια μέρα, όταν θα βαρεθεί τη λεγόμενη ασέβειά της, ο Don καλεί τη Sara στο υπόγειο με το πρόσχημα ότι χρειάζεται βοήθεια.

Στη συνέχεια την παγιδεύει σε ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο, στο οποίο μπορεί να κλείσει τον αερισμό. Ο Don λέει στη μητέρα και την αδελφή της Sara ότι εκείνη το έσκασε με το αγόρι της και στον φίλο της ότι το έσκασε με έναν άλλο άντρα.

Οι χαρακτήρες της ταινίας

Η Stefanie Scott είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή ως Sara. Πρόκειται για έναν ρόλο απαιτητικό. Καλείται να υποδυθεί όχι μόνο μια γεμάτη ζωντάνια νεαρή έφηβη αλλά και μια κακοποιημένη μητέρα δύο εφήβων. Ωστόσο, καταφέρνει να είναι εξαιρετικά πειστική, σε κάθε περίπτωση. Επίσης, προσπαθεί να διατηρεί μια ήρεμη αποφασιστικότητα στο χαρακτήρα της, ακόμη και όταν φτάνει στα όρια της, κάτι που πρέπει να εκτιμηθεί.


Η ερμηνεία του Don από τον Judd Nelson μπορεί μερικές φορές να είναι μια στάλα υπερβολική. Ειδικά σε σύγκριση με τη λεπτότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Stefanie Scott τον δικό της ρόλο. Ωστόσο, κάνει μια πειστική δουλειά, μεταδίδοντας την οργή που είναι πανταχού παρούσα.

Η Joely Fisher είναι πιο γνωστή για τους κωμικούς της ρόλους. Είναι λίγο ασύνηθες να την βλέπει κανείς σε ένα τέτοιο ρόλο. Ο χαρακτήρας της είναι μάλλον αδύναμα γραμμένος. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μια μητέρα θα άφηνε τόσα χρόνια να περάσουν χωρίς να κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια να βρει την κόρη της.

Συνοψίζοντας


Το Girl In The Basement έχει μερικές πραγματικά συναρπαστικές στιγμές. Ειδικά τις φορές που η Sara προσπαθεί να δραπετεύσει. Όταν τελικά καταφέρνει να ξεφύγει από τα νύχια του Don, είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Ωστόσο, πρόκειται για μια σκοτεινή και ανησυχητική ταινία, ιδίως επειδή έχει εμπνευστεί από πραγματικά περιστατικά απαγωγής, σεξουαλικής κακοποίησης και ιστοριών φυλάκισης.



Γράφει ο George James


Πηγές:

Το τέρας της Αυστρίας. Κρατούσε αιχμάλωτη την κόρη του για 24 χρόνια σε μυστικό καταφύγιο και την κακοποιούσε σεξουαλικά. Εκεί γέννησε εφτά παιδιά. Πως αποκαλύφθηκε το έγκλημα

Γιόζεφ Φριτσλ: Σε κανονική φυλακή μεταφέρεται ο αιμομίκτης βιαστής

Γιόζεφ Φριτζλ: Το τέρας που βίαζε επί 24 χρόνια την κόρη του κι έκανε μαζί της επτά παιδιά

«Το τέρας της Αυστρίας»: Πού βρίσκεται σήμερα η Ελίζαμπεθ Φριτζλ που φυλάκισε και βίαζε ο πατέρας της

Josef Fritzl: Που βρίσκεται τώρα ο πατέρας που επί 24 χρόνια αιχμαλώτισε και βίαζε την κόρη του;

Σεξουαλική κακοποίηση: Δυο ταινίες βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα









Σχόλια