Πως να αντιμετωπίσετε το τοξικό περιβάλλον εργασίας

 


Συχνά, το τοξικό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να είναι το πρόβλημα που μας περιορίζει, αντί να μας εμπνέει και να μας αναπτύσσει. Η τοξικότητα μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που υπονομεύει την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Το ζήτημα όμως που προκύπτει είναι πώς θα εντοπίσουμε την τοξικότητα στο εργασιακό μας περιβάλλον και πώς θα καταφέρουμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τις σημαντικές του επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική μας υγεία, που δεν θα πρέπει να αγνοούνται.

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει μια πραγματική στροφή με στόχο να γίνουν τα περιβάλλοντα εργασίας πιο διαφανή, περισσότερο υγιή και με λιγότερους αποκλεισμούς. Για καλή μας τύχη, η συζήτηση γύρω από την τοξικότητα είναι πλέον ανοιχτή σε όλους και τα περισσότερα τμήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού επιτρέπουν να εκφράσετε τις σκέψεις και τις ενστάσεις σας. Αυτό σημαίνει ότι τόσο οι διευθυντές όσο και οι εργαζόμενοι έχουν πλέον πολύ μεγαλύτερη επίγνωση του πώς μοιάζει ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον και τι πρέπει να κάνουν για αυτό. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις ενώ πολύ συχνά ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον είναι δύσκολο να αναγνωριστεί ή οδηγεί απευθείας τον εργαζόμενο στην παραίτηση. Πως όμως θα αναγνωρίσετε τα σημάδια ενός ταξικού εργασιακού περιβάλλοντος ώστε να δείτε τις εναλλακτικές που έχετε για τη διευθέτηση της κατάστασης; 


Τι είναι ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον; 



Το τοξικό εργασιακό περιβάλλον είναι ένα περιβάλλον όπου οι αρνητικές συμπεριφορές (όπως η χειραγώγηση, ο εκφοβισμός, οι φωνές και ούτω καθεξής) είναι εγγενείς στην κουλτούρα της εταιρείας. Συνεπώς, η έλλειψη παραγωγικότητας, η έλλειψη εμπιστοσύνης, τα υψηλά επίπεδα άγχους, οι εσωτερικές διαμάχες και οι διακρίσεις είναι συνυφασμένα με την εργασία σ’ αυτό το περιβάλλον.

Μπορεί να αισθάνεστε ότι θα τιμωρηθείτε, θα ταπεινωθείτε ή θα σας απορρίψουν επειδή μιλήσατε ενώ νιώθετε ότι με την πάροδο του χρόνου, εμφανίζετε έντονο άγχος ή κατάθλιψη. Γι’ αυτό μπορεί να ευθύνεται και το γεγονός πως ακόμη κι όταν εργάζεστε σκληρά για να ξεπεράσετε τις προσδοκίες των ανωτέρων σας, αισθάνεστε και πάλι υποτιμημένος ή υποτιμημένη, με αποτέλεσμα την εξάντληση. Ένα καλό σημάδι είναι ότι όταν πρέπει να φύγετε από το σπίτι νιώθετε έντονα ότι δεν θέλετε να πάτε στη δουλειά. 

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι για τους ειδικούς, ένας τοξικός χώρος εργασίας υπερβαίνει τη συμπεριφορά ενός ή δύο ατόμων - είναι συστημικός, αφορά δηλαδή ένα σύστημα το οποίο έχει αποκρυσταλλωθεί και είναι επιζήμιο για τα άτομα και τις ομάδες που εργάζονται σε αυτό.


Κατανοώντας τα σημάδια του τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος

Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να απαντήσει κάποιος στο ερώτημα αν εργάζεται σ’ ένα τοξικό περιβάλλον. Είναι συνηθισμένο, πολλοί εργαζόμενοι να δυσκολεύονται να προσδιορίσουν τον χώρο εργασίας τους ως τοξικό επειδή απλώς υποθέτουν ότι αυτό είναι το φυσιολογικό ή ότι «παντού έτσι είναι». Επιπλέον, ο ορισμός ενός τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος μπορεί να είναι δύσκολος επειδή το ίδιο περιβάλλον μπορεί να έχει διαφορετικές επιπτώσεις στους εργαζομένους με βάση τα χαρακτηριστικά τους. Παρόλα αυτά,  υπάρχουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά των τοξικών χώρων εργασίας. 

Οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον: Σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των συναδέλφων είναι εμφανής. 

Δεν υπάρχουν όρια γύρω από την εργασία: Τα τοξικά εργασιακά περιβάλλοντα συχνά εξυμνούν την έλλειψη υγιών ορίων σε σχέση με την εργασία, ενθαρρύνοντάς την απόλυτη προτεραιοποίηση της εργασίας, πάνω από οτιδήποτε άλλο. Μάλιστα, είναι σύνηθες να περιμένουν από τους υπαλλήλους να μένουν ως αργά στο γραφείο ή να απαντούν σε μηνύματα και email το Σαββατοκύριακο.

Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον με περιφρόνηση: Η περιφρόνηση είναι ένας βασικός πυλώνας στον ορισμό των τοξικών σχέσεων, οπότε εμφανίζεται και σε τοξικά εργασιακά περιβάλλοντα.

Οι διαπροσωπικές σχέσεις δεν είναι υγιείς: Μπαίνοντας σ΄ ένα γραφείο με τοξικό εργασιακό περιβάλλον δεν θα δείτε ανθρώπους να κουβεντιάζουν και να γελούν αλλά ούτε και να μοιράζονται τον χρόνο του διαλείμματος τους. 

Δεν υπάρχει χώρος για λάθη: Δεν υπάρχει περιθώριο να κάνετε ένα λάθος και να μάθετε από αυτό. Μάλιστα, οι άνθρωποι κάνουν ό,τι χρειάζεται για να αποφύγουν την ευθύνη.

Δεν υπάρχει υποστήριξη για την ανάπτυξη των εργαζομένων: Πολλοί άνθρωποι σε τοξικούς εργασιακούς χώρους πρέπει να μάθουν μόνοι τους τα μυστικά της καλής απόδοσης στη συγκεκριμένη εταιρεία καθώς δεν υπάρχει καθοδήγηση ή υποστήριξη για να τους βοηθήσει να αναπτυχθούν. Συνεπώς η αποσύνδεση από τον μάνατζερ ή την ομάδα είναι πολύ συχνό φαινόμενο. 

Οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται «άχρηστοι»: Είναι πολύ πιθανό, το περιβάλλον να σας κάνει να αμφισβητήσετε τις ικανότητες σας ή ακόμη και τη λογική σας. 

Οι άνθρωποι βιώνουν ψυχοσωματικά και στρες: Σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, το στρες μπορεί να αρχίσει να σας επηρεάζει και σωματικά. Το να βρίσκεστε σε αυτή την κατάσταση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την υγεία σας με αποτέλεσμα να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, τα οποία περιλαμβάνουν προβλήματα στο στομάχι, προβλήματα ύπνου, κόπωση, πόνους και κρίσεις πανικού.

Οι εργαζόμενοι αποχωρούν: Με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι αρχίζουν να εγκαταλείπουν τους τοξικούς χώρους εργασίας, ακόμη κι όταν οι αποδοχές τους είναι υψηλές.


Οι επιπτώσεις του τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος στην υγεία και την ευημερία των εργαζομένων 



Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, το 35% των εργαζομένων εγκατέλειψαν οικειοθελώς τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Από αυτό το ποσοστό, το 28% ανέφερε την ψυχική υγεία και την τοξική κουλτούρα στο χώρο εργασίας ως την αιτία της αποχώρησης τους. Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι οι τοξικές συμπεριφορές κοστίζουν στις επιχειρήσεις ένα υπέρογκο χρηματικό ποσό καθώς εμποδίζουν τους υπαλλήλους τους να μεγιστοποιήσουν την παραγωγικότητά τους. Ακόμη και με μια εξαιρετική στρατηγική και ένα υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, μία εταιρεία μπορεί να αποτύχει λόγω τοξικών συμπεριφορών στον χώρο εργασίας. 

Με ποιόν τρόπο όμως επιδρά το ταξικό εργασιακό περιβάλλον στους εργαζομένους αλλά και την ίδια την εταιρεία; 

Μειωμένη παραγωγικότητα

Είναι δύσκολο για τα μέλη της ομάδας να κάνουν το καλύτερο δυνατό σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι καθώς το άγχος αυξάνεται, η παραγωγικότητα των εργαζομένων μειώνεται. Οι εργαζόμενοι αποδεσμεύονται όταν αισθάνονται ότι δεν τους σέβονται με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο παραγωγικοί από τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Εξουθένωση και κακή ψυχική υγεία

Η τοξικότητα της εργασίας δεν μένει τις περισσότερες φορές στη δουλειά και συχνά ακολουθεί τους υπαλλήλους στο σπίτι έχοντας αντίκτυπο στα αγαπημένα τους πρόσωπα, τον ύπνο και την υγεία τους. 

Συνεπώς, είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία των εργαζομένων και να οδηγήσουν σε προβλήματα όπως το χρόνιο στρες, η εξουθένωση ή burnout, το άγχος και η κατάθλιψη. Οι εργαζόμενοι σε τοξικά περιβάλλοντα δεν αποδίδουν τα μέγιστα στη δουλειά τους αλλά ούτε και στην προσωπική τους ζωή. 

Υψηλό κόστος υγειονομικής περίθαλψης

Εκτός από τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των εργαζομένων, η τοξικότητα έχει συνδεθεί και με προβλήματα σωματικής υγείας. Οι εργαζόμενοι αρρωσταίνουν και πληρώνουν το τίμημα με υψηλά έξοδα για τις επισκέψεις σε γιατρούς και τις εξετάσεις. Αυτό φυσικά βλάπτει και την επιχείρηση καθώς στερείται εργαζομένους για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Απουσία 

Οι εργαζόμενοι που έχουν αρνητικές εμπειρίες στη δουλειά μπορεί να αρχίσουν να λείπουν από την εργασία τους πιο συχνά, ειδικά εάν οι σωματικές επιπτώσεις του χρόνιου στρες στο σώμα αρχίσουν να προκαλούν συχνότερες ασθένειες. 

Υψηλή εναλλαγή εργαζομένων

Περίπου 1 στους 5 υπαλλήλους έχει εγκαταλείψει τη δουλειά του λόγω τοξικών συμπεριφορών στον χώρο εργασίας. Ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον θα προσελκύσει καλούς εργαζομένους ενώ ένα τοξικό θα τους διώξει, ανεξάρτητα από τις αποδοχές τους. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν μια δουλειά λόγω τοξικής εργασιακής κουλτούρας από την κακή αμοιβή. Μην ξεχνάτε πως η αντικατάσταση των εργαζομένων είναι μια δαπανηρή διαδικασία που ζημιώνει την εταιρεία τόσο σε χρόνο, όσο και σε χρήμα. 

Δυσκολία προσέλκυσης άξιων υποψηφίων 

Τα τοξικά περιβάλλονται εκτός από το γεγονός ότι απομακρύνουν τους ικανούς εργαζομένους τους, καθιστούν δύσκολη και την προσέλκυση κορυφαίων υποψηφίων για μία θέση εργασίας. Η εργασία σε ένα τοξικό περιβάλλον συνήθως μαθαίνεται στον κλάδο και αποτρέπει τους εργαζομένους να ζητήσουν δουλειά σε μία εταιρεία με τέτοιου είδους εργασιακή κουλτούρα. 

Έλλειψη ομαδικότητας

Η τοξικότητα στο χώρο εργασίας μπορεί να κάνει τους εργαζόμενους να αποσυνδεθούν από τους γύρω τους ή να δημιουργήσει συγκρούσεις, μεταξύ των εργαζομένων.

Κακή απόδοση

Οι περισσότεροι CEO εταιρειών αναγνωρίζουν ότι η τοξικότητα στον χώρο εργασίας μπορεί να μειώσει τον τζίρο της εταιρείας.

Σε περίπτωση που αναγνωρίζετε τα περισσότερα από τα παραπάνω σημάδια, σημαίνει πως κατά πάσα πιθανότητα εργάζεστε σ’ ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Από εκεί και πέρα οι επιλογές είναι ποικίλες. 

Παρακάτω παραθέτω 10 τρόπους επιβίωσης σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, ώστε να διατηρήσουμε την ψυχική μας υγεία και να "εξουδετερώσουμε" τα τοξικά στοιχεία. Είναι πιο έυκολο να αλλάξουμε τη δική μας στάση απέναντι σε τέτοιες εχθρικές καταστάσεις, από το να συνετίσουμε τους υπόλοιπους.




1. Προφυλαχτείτε

Είναι σημαντικό να λάβουμε μέτρα ασφαλείας στην περίπτωση που πέσουμε θύμα κάποιας "συναδελφικής" επίθεσης. Αυτό σημαίνει ότι κρατάμε αντίγραφα ασφαλείας από τις επικοινωνίες μας, αποθηκεύουμε έγγραφα και ιδέες που έχουμε κοινοποιήσει σε άλλους ώστε να ανταπεξέλθουμε άμεσα όταν κάποιος προσπαθήσει να ρίξει το φταίξιμο σε μας. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε γραπτές αποδείξεις όταν θα κληθούμε να δώσουμε απαντήσεις σε δύσκολες ερωτήσεις από τον προϊστάμενό μας.

2. Μην ασχολείστε με την συμπεριφορά του άλλου

Η διατήρηση αποστάσεων ασφαλείας από τοξικά άτομα, αποτελεί κλασική στρατηγική επιβίωσης. Η εχθρική συμπεριφορά κάποιου συνεργάτη μας δεν πρέπει να υπονομεύσει την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και την απόδοσή στην εργασία μας. Αγνοήστε τους, μεταφερθείτε αν υπάρχει δυνατότητα σε άλλο χώρο της εταιρίας και προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι.

3. Διατηρήστε την θετικότητά σας

Δυστυχώς η μιζέρια είναι μεταδοτική, αλλά ευτυχώς το ίδιο ισχύει και για την θετική στάση. Διατηρήστε την αισιοδοξία και το χαμόγελό σας χωρίς να πέφτετε στην παγίδα της απαισιοδοξίας στο γραφείο. Επικοινωνήστε θετικά μηνύματα στους συναδέλφους σας, χωρίς όμως να το παρακάνετε. Συγκεντρωθείτε στον εαυτό σας και στην θέση σας στην επιχείρηση και όχι στα προβληματικά άτομα ή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Η απαισιοδοξία και η τοξικότητα στο εργασιακό περιβάλλον μειώνουν την παραγωγικότητα και την ικανότητα λήψης αποφάσεων.

Μην ξεχνάτε πως στόχος είναι να πετύχουμε τη καλύτερη δυνατή απόδοση υπό τις δεδομένες συνθήκες, χωρίς να αφήνουμε περιθώρια στον εαυτό μας να επηρεάζεται αρνητικά από τους άλλους. Δώστε έμφαση στην εργασία σας, φερθείτε με σεβασμό και ευγένεια στους συναδέλφους σας και να είστε ο αυθεντικός εαυτός σας με όλους, διατηρώντας την ακαιρεότητά σας.

4. Επιχειρήστε να επικοινωνήσετε

Υπάρχουν στιγμές που το χιούμορ και η αδιαφορία δεν λειτουργούν και μόνη σας επιλογή είναι να τους αντιμετωπίσετε κατά μέτωπο. Σε αυτή τη περίπτωση είναι καλύτερο να προσεγγίσετε την κατάσταση με βάση τη λογική και όχι το συναίσθημα. Είναι σημαντικό να κάνετε μια ειλικρινή προσπάθεια να επικοινωνήσετε με τον συνάδελφό σας ώστε να κατανοήσετε την πηγή προέλευσης της ανασφάλειας και της προβληματικής συμπεριφοράς του.

Αρκετά συχνά οι εργαζόμενοι αποφεύγουν να καταφύγουν σε μια τέτοια στρατηγική, με αποτέλεσμα πολλές ομάδες να κρατούνται όμηροι από έναν μόνο τοξικό υπάλληλο, επειδή όλοι φοβούνται να τον αντιμετωπίσουν.

Ένας τρόπος να ξεκινήσετε την κουβέντα είναι λέγοντας "Θέλω να μιλήσω μαζί σου για..." και όχι "Θέλω να σου μιλήσω για...", διότι αυτά τα λόγια προκαλούν αμυντική στάση στους ανθρώπους. Στη συνέχεια, αναφέρετε πρόσφατα παραδείγματα όπου η αρνητικότητα ή ο σαρκασμός του σας έχουν δημιουργήσει πρόβλημα, χωρίς όμως να τον κατηγορήσετε ανοιχτά. Περιγράψτε πως αισθανθήκατε και για τα συγκεκριμένα περιστατικά και πείτε κάτι σαν "Αν αυτό συνεχιστεί θα είναι πολύ δύσκολο για μένα να συνεχίσω να δουλεύω μαζί σου".



Το επόμενο στάδιο είναι κρίσιμο: Ακούστε προσεκτικά τι έχουν να σας πουν. Είναι σημαντικό να βρείτε την πηγή της αρνητικότητας τους, καθώς το αίσθημα για παράδειγμα ότι υποτιμάται ή παραγνωρίζεται η αξία κάποιου μπορεί να προκαλέσει πικρία η οποία μετατρέπεται σε τοξικότητα. Ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να αποκαλύψει μια τέτοια κουβέντα. Το ζήτημα είναι να μη κάνετε τον ψυχολόγο τους, αλλά να προσπαθήσετε απλά να δείξετε μια στοιχειώδη κατανόηση και ενσυναίσθηση στο τυχόν πρόβλημα τους και να εξουδετερώσετε την τοξική συμπεριφορά τους.

Από την άλλη πλευρά βέβαια πιθανόν μια προσπάθεια επικοινωνίας μαζί τους να αποβεί μάταιη, οπότε σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να απευθυνθείτε στον προϊστάμενο σας ή στο τμήμα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και να περιγράψετε αναλυτικά το πρόβλημα, εστιάζοντας κυρίως στο πως αυτό επηρεάζει την επιχείρηση.

Σε κάθε περίπτωση δείτε το και από μια εναλλακτική σκοπιά: η διαχείριση αυτών των καταστάσεων, ως εμπειρία μάθησης, σας οπλίζει με ένα επιπλέον εφόδιο που αξίζει τον κόπο να εξελίξετε, καθώς ως γνωστόν οι καριέρες χτίζονται πάνω σε σχέσεις και η βάση κάθε σχέσης είναι η επικοινωνία.

5. Ζητήστε βοήθεια

Δεν είναι όλα στο μυαλό σας και σίγουρα η παρατεταμένη παραμονή σε ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας επηρεάζει με ύπουλο τρόπο την αυτοεκτίμηση, το ηθικό, τη προοπτική και τη ψυχολογία των ανθρώπων.

Μιλώντας σε κάποιο σύμβουλο για το πρόβλημά σας, το συσσωρευμένο θυμό σας και την απόγνωση ή ασφυξία που πιθανόν να αισθάνεστε, θα σας βοηθήσει να ανταπεξέλθετε καλύτερα στις περιστάσεις και να διασώσετε την ψυχοσωματική σας υγεία.

6. Θρέψτε τον εαυτό σας

Βρείτε δραστηριότητες και χόμπυ εκτός εργασίας που θα αποτελούν μια όαση στην καθημερινή εργασιακή τοξικότητα. Μην κουβαλάτε τα προβλήματα της δουλειάς στο σπίτι που είναι το καταφύγιό σας και κυρίως μην μεταφέρετε την τοξικότητα και στην προσωπική σας ζωή.

Αποστασιοποιηθείτε και απολαύστε της ουσιαστικές σχέσεις στη ζωή σας. Μοιραστείτε τις τοξικές εμπειρίες σας με άλλους ομοιοπαθείς και αναζητήστε συναισθηματική υποστήριξη. Φροντίστε τον εαυτό σας, μην παραμελείτε την υγεία σας και κυρίως ανακαλύψτε πράγματα που θα γεμίσουν τις μπαταρίες σας και θα σας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια.

7. Μην το παίρνετε προσωπικά. Business is business

Είναι πολύ εύκολο να πάρετε κάτι προσωπικά σε τέτοιες καταστάσεις, ενώ στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι του ατόμου που προκαλεί την αναστάτωση και όχι δικό σας. Κανείς δεν μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε μειονεκτικά χωρίς τη δική σας συγκατάθεση. Μην δίνεται χώρο στο μυαλό σας σε τοξικά άτομα, βγάλτε τα από τη σκέψη σας, καθώς η αντίδραση σας είναι το μόνο που μπορείτε να ελέγξετε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αφήνετε να σας απομύζουν το χρόνο και την ενέργειά σας.

Αρχικά μπορεί να φανεί πολύ δύσκολο, αλλά σκεφτείτε ότι έτσι σαμποτάρετε τον εαυτό σας, καταντάτε εμμονικοί και πέφτετε στην παγίδα των άλλων. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και αποστασιοποιηθείτε ψυχικά και συναισθηματικά από το δράμα των άλλων. Με αυτή τη στρατηγική παίρνετε πίσω την προσωπική σας δύναμη και μπορείτε να τους αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά από θέση ισχύος και όχι ως θύμα.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των τοξικών ανθρώπων είναι ότι σπάνια αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους, ενώ αντιθέτως, κατηγορούν τους άλλους ή τις περιστάσεις για ότι συνέβη. Αποφύγετε να δικαιολογήσετε τη συμπεριφορά τους και σταματήστε να παίρνετε προσωπικά την ευθύνη για τις πράξεις τους.



8. Θέστε τα όρια σας

Αναγνωρίστε τα όρια σας, ορίζοντας τι αποτελεί αποδεκτή συμπεριφορά για εσάς και βεβαιωθείτε ότι είναι σαφή και ξεκάθαρα σε όσους βρίσκονται γύρω σας. Αν κάποιος τα ξεπεράσει, χειριστείτε το διπλωματικά και με επαγγελματικό τρόπο και μην επιτρέψετε να γίνει προσωπικό.

Μια καταγγελία για ανάρμοστη συμπεριφορά μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις και να είστε προετοιμασμένοι γι' αυτό φυσικά, όμως υπάρχει εξίσου μεγάλη πιθανότητα να ακολουθήσουν και άλλοι ομοιοπαθείς το δικό σας παράδειγμα.

9. Αναζητήστε εργασία κάπου αλλού

Όσο ανέφικτο κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο στην τρέχουσα ελληνική πραγματικότητα, μετακινήσεις στελεχών γίνονται, αρκεί να το πάρετε απόφαση. Ίσως όχι τόσο εύκολα ή γρήγορα όπως παλιά, όμως γίνονται.

Εναλλακτικά, στην περίπτωση που εργάζεστε σε μεγάλο οργανισμό, μπορείτε να ζητήσετε τη μετακίνησή σας σε κάποιο άλλο τμήμα. Το θέμα είναι να βγείτε νοητικά από το τούνελ της απαισιοδοξίας και της απόγνωσης, να κάνετε μια αξιολόγηση των ικανοτήτων σας και να αναζωπυρώσετε τις επαγγελματικές επαφές σας εκτός γραφείου μέσω εντατικού networking. Κυρίως όμως για ένα τέτοιο βήμα απαιτείται να αποβάλλετε τις όποιες φοβίες σας και να πιστέψετε στον εαυτό σας και στην αξία σας.

10. Εάν το ψυχικό κόστος είναι πολύ μεγάλο, παραιτηθείτε

Εάν έχετε τη οικονομική δυνατότητα να μείνετε εκτός εργασίας έως ότου βρείτε κάποια άλλη, τότε παραιτηθείτε και κάντε ένα μεγάλο δώρο στον εαυτό σας. Μερικές φορές το ψυχικό κόστος της παραμονής σε χώρο με τοξικούς συναδέλφους, συνεργάτες ή και προϊσταμένους είναι τόσο μεγάλο, ώστε η πιθανή παραίτηση αποτελεί ουσιαστικά μεγαλύτερο κέρδος για εσάς.

Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι η πλειοψηφία των αφεντικών είναι μάλλον υπερβολικά ανεκτική με τους τοξικούς υπαλλήλους. Μόνο το 40% των managers θα απομάκρυναν κάποιον εργαζόμενο ο οποίος λόγω της προβληματικής συμπεριφοράς του θα ήταν επιζήμιος για το ηθικό της ομάδας, σε αντίθεση με το 88% των εργαζομένων που θα το έπρατταν σε αντίστοιχη περίπτωση.

Ναι, είναι απάνθρωπο να εργαζόμαστε σε ένα τοξικό περιβάλλον και σίγουρα μερικοί συνάδελφοί μας μπορεί να είναι πραγματικά ψυχοπαθείς, επομένως τiς περισσότερες φορές το μόνο που μπορούμε να αλλάξουμε είναι η σκοπιά που βλέπουμε τις καταστάσεις και ο τρόπος που αντιδρούμε σε αυτές.

Γι'αυτό απαιτείται εξάσκηση, ψυχραιμία, σωστή διεκδίκηση, επαγγελματισμός, διπλωματία και χάρη.

Στην τελική ανάλυση, όπως είχε πει και ο κινέζος θεωρητικός της στρατηγικής, Sun Tzu, "Όλος ο πόλεμος βασίζεται στην παραπλάνηση."



Επιμέλεια άρθρου: George James




Πηγές:



Σχόλια